Nem csak Horvátországban lehet jó nyaralni

Angkor-wat templomait látni kell

A TripAdvisor bemutatta a feltörekvő, egyre népszerűbb, de még nem feltétlenül népszerű úti célokat soroló listáját, amelyen sok érdekes látnivaló akad. Emellett pedig a legnépszerűbb városok listáján is akadnak olyan helyek, amelyek számunkra ismeretlen turistacélpontokat jelentenek. Szóval itt az idő felhagyni az unalmasabb nyári utakkal, és ellátogatni mondjuk Vlorába, Oiába, Katmanduba, vagy Sziemreapba.

hirdetés

Tudjuk jól, hogy Horvátország, Olaszország, Spanyolország vagy Görögország nem hiába népszerű nyári úti cél a magyarok számára. Persze, szép és jó helyek ezek, de akármennyire is szeretjük őket – valljuk be – kissé elcsépeltek, ha a nyaralásról vagy csak egy kiadósabb utazásról van szó. Épp ezért jön jól a TripAdvisor (a világ vezető utazási „véleményoldala”) legfrissebb listája, amelyen a legfelkapottabb úti célok helyett olyan kevésbé menő, de egyre menőbb városok sorjáznak, ahol kevesebb az egy főre eső turista és kevesebb a turistabutítás.

Közel

Az első helyezett a portugáliai Porto, ami a magyarok körében azért is népszerűbb, mert közvetlen fapados járat közlekedik Budapestről. A portói bor hazájának óvárosi része a világörökség része, a Szent Ferenc-templommal egyetemben, amelyhez foghatót a már népszerűségén túllendülő Lisszabonban nem látni.

Porto a nyerő
Porto a nyerő

Portugália tarolt a listán, hiszen a 6. helyezést is egy kisvárosa, Funchal szerezte meg, amely a Madeira-szigetcsoport fővárosa, és eddig leginkább kikötővárosként ismerhették páran, nem mint turistacélpontot. De hát az idő itt is jó, bor itt is van, piacokkal és múzeumokkal, szóval miért is ne mennének ide az emberek? Lisszabonból és Portóból is könnyen elérhető.

Funchal látványa se semmi
Funchal látványa se semmi

Hogy egy kicsit magunk ellen beszéljünk: Görögország is a listán van, de természetesen nem Sartival és Paráliával, Santorinivel vagy Rodosszal, esetleg Krétával, hanem egy kisvárossal, amelynek neve Oia. Hallottak már róla? Oia a sziklákból lett kivájva, aki pedig itt nyaral, az akár a barlangházakban is ejtőzhet! Az igazi fehér falú, színes tetejű házak itt még nincsenek agyonfényképezve.

Oia Görögország új sztárja
Oia Görögország új sztárja

Ismert országok nem épp turistacélpontként ismert városai közül idén feltört az Egyesült Királyság is két dobogóssal. Hogy a főként a Beatlesről és iparáról ismert Liverpool, valamint a londoniak strandvárosaként ismert Brighton mitől lett egyre felkapottabb, azt nem tudjuk, de az biztos, hogy nem a nyár legmelegebb üdülőparadicsomai. Spanyolországból Granada és Valencia városai jöttek fel a népszerűségi listán, de ezeket a városokat nem mondhatjuk nagyon ismeretlennek.

Köln Németország egyre népszerűbb gyöngye
Köln Németország egyre népszerűbb gyöngye

Az viszont érthető, hogy Köln mit keres a listán. Aki Németországba utazik, az eddig nem feltétlenül Kölnt választotta kiruccanása központjául, azonban Kölnnek 2000 éves történelme van, és az idelátogatók a római tornyoktól a gótikus templomokon át a modern építészet válogatott remekeiig mindent megtalálhatnak itt a több tucat múzeum mellett .

Az albániai Durres tengerpartja hívogat.
Az albániai Durres tengerpartja hívogat.

Az egyre menőbb városok listáin azonban érdemes túl is tekinteni. Ott van például Albánia, ahova sok-sok magyar indul nyaralni, nyilván nem is ok nélkül, hiszen a maga balkáni módján egzotikus, közel is van, és nem utolsósorban olcsó. Tirana nyüzsgése mellett érdemes elnézni olyan strandvárosokba is, mint Durres, Sarranda, Shkoder vagy Vlora. A remek ételek, a barátságos emberek mellett vonzó lehet az építészet eklektikussága is, hiszen az épületeket nézegetve egyaránt felfedezhető itt római, török és szovjet hatás is.

Távol

A TripAdvisor 25 legnépszerűbb úti célja között keresgélve rájöhetünk arra, hogy ott is olyan városok kapnak nagy szerepet, amelyeket a magyarok is meglátogathatnának, ha nem lenne nyűg számunkra messze utazni. A teljesség igénye nélkül nézzünk meg pár ilyen helyet!

Katmandu, a Himalája lábánál
Katmandu, a Himalája lábánál

Katmandu, Nepál fővárosa (23. helyezés), az utazási irodák kínálatában például csak valahol hátul szerepel, ami nem épp hízelgő a magyarok által egyébként relatíve látogatott, extrémnek számító úti célra nézve. Aki a nyarat nem kedveli, az Katmandut imádni fogja, nincsenek sem tengerpartok, sem bevásárlóutcák, és az éjszakai életről sem hallani. Elég az, hogy a Mount Everest lábánál áll, mindenhol színes imazászlók, az idő pedig áll a gyönyörű buddhista kolostorok és királyvárosok között, ahol a turistaélet olcsó.

Tokió a popkultúra neonfényes fellegvára (is)
Tokió a popkultúra neonfényes fellegvára (is)

Tokióba (21. helyezés) is sok-sok repülő indul hazánkból, és aki teheti, az fel is pattan egy japán járatra, hogy láthassa a világ egyik legsajátosabb (és nagyon drága) városát, a komolyabb turisták bakancslistájára kötelezően felírt Tokiót, ahol a hagyomány és a popkultúra keveredik, ahol semmi akadálya annak, hogy egy áhítatos templomlátogatás után betérjünk egy karaoke bárba vagy egy hatalmas játékterembe. Cseresznyefa-virágzás, hajnali halpiacozás, déli szusizás, császári paloták csodás kertjei, és felhőkarcolók egy helyen.

Hanoi olcsó és jó hely
Hanoi olcsó és jó hely

Az elbűvölő vietnami főváros, Hanoi (8. helyezés) kötelező a távolabbra merészkedőknek, már csak azért is, mert oda eljutni ugyan drága és körülményes, ott lenni viszont nem az. Szépen öregedett meg ez a város, megőrizte régi negyedét, műemlékeit és 600 templomát, a gyarmatosítás korabeli építészetét, de a modernizációnak is hagytak helyet bőven.

Angkor-wat templomait látni kell
Angkor-wat templomait látni kell

Ősi építményeket rejt a világ egyik legnagyobb vallásos komplexuma a kambodzsai Sziemreapban (5. helyezés). Angkor-wat templomai pedig csak egy repülőjegynyi távolságban vannak. Angkorthom 12. századi királyi városa miatt is érdemes ide repülni, hiszen a magyarok által is kedvelt „szomszédos” őrülten pörgő Bangkokban ilyesmit nem láthatunk.