Pécsi nagymamák, nagypapák! Íme néhány remek kis közösség!

Sokan találkozhattak már azzal, hogy időskorú, Pécsett egyedül élő rokonuk „elhagyja magát”, aminek egyik fő oka az egyedül, a négy fal között eltöltött idő. Ez a folyamat azonban sokban javítható, ha aktív közösségi életet élünk a nyugdíj után is. Lássuk, ezt hogyan tehetjük meg a városban. 

hirdetés
Uránia Mozi

Természetesen ma már bőséggel akadnak cégek, melyek a nyugdíj után is foglalkoztatnak munkavállalókat. Sokan viszont úgy gondolják, épp eleget dolgoztak életük során, így idősebb korukra már inkább pihenésre vágynak, ami valljuk be, ki is jár mindenkinek.

Ha az ember mégis szeretne állást találni nyugdíjasként, megteheti ezt egy szövetkezeten keresztül, például a Szomszédok Pécs Nyugdíjas Szövetkezetnél, akik elérhetőek a következő telefonszámon: 06 20 288 0327, vagy a nemrégiben bemutatott Öttorony Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezetnél.

Rengeteg opcióról olvashatunk az interneten és közösségi oldalakon a helyi nyugdíjasoknak szóló programokról, vagy arról, mely szolgáltatásokat vehetik igénybe kedvezményesen, több esetben akár ingyen.

A neten kívül viszont hol tájékozódhatnak tehát az érintettek a különböző programokról, tanfolyamokról, egyesületekről?

A Nyugdíjasok Egyesülete Pécs például elérhető a (72) 210 064 telefonszámon, munkatársaik készséggel informálják az érdeklődőket több mint húsz klubjukról és ezek repertoárjáról. Többek között olyan tematikus klubok tartoznak hozzájuk, mint a Szant-Mat Jóga Klub és a Búzavirág Népdal-, Tánckör.

Egyesületük az alakulás óta fő feladatának tekinti a nyugdíjas társadalom helyi érdekvédelmét és érdekképviseletét. Emellett évente megrendezendő programjaikkal igyekeznek elérni az idősek szellemi és fizikai képességeinek megtartását. Hátrányos helyzetű tagjaik, mozgáskorlátozottak, betegek, egyedülálló, nehéz szociális körülmények között élők is igényeiknek megfelelő programokhoz juthatnak az egyesület által. Önköltséges áron kisnyugdíjasok számára utazásokat, kirándulásokat szerveznek.

Városrészenként is léteznek nyugdíjas klubok, mint például a Nyugdíjas Klub Pécsújhegy, amely rendhagyó módon a legnépszerűbb internetes közösségi oldalon elérhető. Legutóbbi bejegyzéseik alapján programokat szerveztek például a Télapó fogadására és az óév búcsúztatására is.

Ha valaki kifejezetten ismereteit és látókörét szeretné bővíteni, kéthetente a pécsi Széchényi István téren található Művészetek és Irodalom Házában megteheti ezt, a Munkácsy Mihály Nyugdíjas Szabadegyetem előadássorozatának keretein belül.

Az előadások minden esetben ingyenesen megtekinthetőek és egy-másfél óra hosszúak. Legközelebb március 26-án 14.30-kor rendeznek vetítést „Képek a nagyvilágból” címen. A következő alkalommal pedig egy építész-történész párbeszédet szerveznek. További tájékoztatásért a programról a (72) 510 628 és (72) 510 629 számokon fordulhatunk a szervezők felé.

Fontos, hogy aki teheti, hívja fel környezetében és családjában élő idősödő ismerőseinek figyelmét arra, hogy csupán elhatározás kérdése, rászánják-e magukat arra, hogy kimozduljanak otthonról, új embereket ismerjenek meg és ez által szebbé, eseménydúsabbá tegyék nyugdíjas éveiket.