563 rendbeli csalással vádolják a pécsi férfiakat

A zaklatónak sokszor nincs arca

A Kalocsai Járási Ügyészség 563 rendbeli csalás vétsége miatt vádat emelt két pécsi férfi ellen, akik a vád szerint valótlan pályázati felhívást tettek közé az interneten, így országszerte összesen 563 civil szervezettől közel 2,8 millió forintot csaltak ki – közölte a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség a Napi.hu szerint. 

hirdetés

A vád szerint 27 éves és 35 éves pécsi férfiak 2012 júliusában budapesti székhellyel céget alapítottak azért, hogy azzal csalásokat kövessenek el, a pályázó civil szervezeteket becsapva megszerezzék a sértettek által befizetett adminisztrációs díjakat.

Az ügyészség szerint jogosulatlanul tettek közzé egy pályázati felhívást, amelyre nonprofit szervezetek pályázhattak két fordulóban. A valótlan felhívás szerint a pályázó szervezetek maximum 1,5 millió forint támogatást igényelhettek, amelyet nem kellett volna visszafizetniük. Mindezért regisztrációs díjat kértek. A sértettek semmilyen pénzhez nem jutottak végül, miközben a vádlottak a pályázati felhívás közzétételére és az adminisztrációs díjak beszedésére sem voltak jogosultak, ugyanis a cégnek nem volt ilyen engedélye a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségtől – áll a vádiratban.

A pályázati felhívásra az egész országból összesen 563 civil szervezet jelentkezett, akik egyenként átutalták az 5000 forintos összegeket a vádlottak cégének bankszámlájára. A jelenleg szabadlábon védekező vádlottakat a járási ügyészség 563 rendbeli, üzletszerűen elkövetett csalás vétségével vádolja, bűnösségük kérdésében a Kalocsai Járásbíróság fog dönteni – írta közleményében az ügyészség.