Nem is annyira gáz az embercsempészet a bíróság szerint

A Siklósi Járásbíróság 2017. február 7-én ítélt el egy horvát férfit “embercsempészés bűntettének előkészülete” miatt. Egy év börtönt kapott, melynek végrehajtását 2 év próbaidőre felfüggesztették – közölte a Pécsi Törvényszék.

hirdetés

A törvényszék szerint a vádlott 2016. április 7-ét megelőzően kapcsolatba került egy ismeretlen horvát és egy szerb állampolgárral, akikkel közösen vállalkoztak arra, hogy legalább egy alkalommal bevándorlókat fognak Magyarországon át Ausztriába csempészni.

A megállapodás az volt, hogy a magyar-horvát határon jogszerűtlenül átjutott bevándorlókat a vádlott Magyarországon bevárja, majd őket a két másik személy segítségével, gépkocsival a magyar-osztrák határon át Ausztriába szállítja. A vádlott 2016. április 7-én egy ismeretlen személygépkocsival az udvari határátkelőnél érkezett Magyarországra az esti órákban, autópálya-matricát vásárolt, majd visszament Horvátországba. Még ugyanezen a napon a felesége gépkocsijával ismét Magyarországra érkezett, hogy a bevándorlókra várjon.

Eközben egy ismeretlen férfi hat afrikai bevándorlót szállított a horvát-magyar határ közelébe személygépkocsival, akik a Karasica folyón keresztül jutottak Magyarországra, őket a Siklósi Rendőrkapitányság járőrei tetten érték és intézkedés alá vonták. A vádlott ezalatt gépkocsijával Ilocskán át a határ felé tartott, hogy felvegye a határon jogszerűtlenül átjutó afrikai bevándorlókat, majd észlelte a rendőröket, megfordult és nagy sebességgel Ilocska irányába elhajtott. A településen, egy ház udvarán leparkolt, mobiltelefonjait eldobta és egy közeli bokros részen rejtőzött el, ahol a Siklósi Rendőrkapitányság járőrei rátaláltak.

Kiemelt képünk illusztráció.