Anyukája mentette meg a férfit a rablástól

Rablás előkészületének vétsége miatt emelt vádat a Pécsi Járási és Nyomozó Ügyészség egy pécsi férfi ellen, akit édesanyja és barátja tartott vissza attól, hogy kiraboljon egy dohányboltot.

hirdetés

A férfi 2015. szeptemberében munkahelyén – egy pécsi sörözőben – jelentős mennyiségű szeszes italt fogyasztott. Éjfél után ért haza, ahol édesanyjával, húgával és két barátjával lakott.

A vádirat szerint a férfi tovább ivott, és sérelmezte, hogy nem kapott fizetést. Ekkor a vádlott – édesanyja és barátai előtt – kijelentette, hogy elmegy egy dohányboltba pénzt szerezni. A férfi elővett egy 24 cm pengehosszúságú kést, símaszkot, sapkát, illetve ruházatán a márkajelzéseket leragasztotta.

A készülődés közben többször kijelentette, hogy „pénzt szerzek, kicsinálok valakit. Ha meglát így a pultos biztosan pénzt ad, vagy levágom a fejét”.

Varga-Koritár György főügyész tájékoztatása szerint a vádlott kést vett magához, édesanyja és húga próbálta visszatartani, de ez nem sikerült nekik. El is indult egy közeli trafikba, édesanyja és barátja pedig utána ment, és próbálta lebeszélni a rablásról. Mivel ez sem járt eredménnyel, ezért aggódó szülő szólt a zsaruknak..

A bolthoz érve a vádlott továbbra sem hagyott fel rablási szándékával és mivel a rendőrök még nem érkeztek meg, ezért az elkövető édesanyja bement a dohányboltba és az eladót tájékoztatta arról, hogy a fia kint áll és megpróbálja kirabolni a boltot. Közben a barátja megpróbálta a férfit visszatartani, melynek során köztük dulakodás alakult ki. Időközben a rendőrök is megérkeztek, akiknek végül ellenszegülés nélkül megadta magát a rabló.

Az elkövető cselekménye a rablás előkészülete vétségének a megállapítására alkalmas, mely bűncselekmény büntetési tétele 2 évig terjedő szabadságvesztés.