Árvizek, elöntött falvak Baranyában

A nagy mennyiségű csapadék több helyen is gondot okozott a megyében, legtöbbször mélyen fekvő ingatlanokba, garázsokba folyt be a csapadékvíz, de villámcsapás miatt három tűzeset is történt Baranyában – foglalta össze az elmúlt nap eseményeit a megyei katasztrófavédelem.

hirdetés

Kigyulladt egy kétszintes, körülbelül százötven négyzetméter alapterületű családi ház Pécsen, a Gyár utcában csütörtök reggel. A tüzet vélhetően villámcsapás okozta. A teljes terjedelmében égő ingatlan oltását nagy erőkkel kezdték meg a pécsi beavatkozók.

villámcsapás1
Így néz ki egy villámcsapás sújtotta pécsi ház – Fotó: Tamás Gábor

Négy vízsugárral végezték az oltási munkálatokat, a tűz azonban így is hatalmas károkat okozott az épületben. A padlásfeljáró leszakadt, és a konyha födémszerkezete is beomlott. A még ép födémrészeket pedig folyamatosan áztatja a nagy mennyiségű eső, így a ház lakhatatlanná vált. Az ott élők rokonokhoz költöznek. Az elhúzódó munkálatok miatt a tűzoltók reggeli váltása is a helyszínen történt meg. Az utómunkálatok még tartanak.

tv-torony - jó
Még a TV-toronyba is villám csapott – Fotó: Zsombor Éva

Villámcsapás miatt szalmabálák gyulladtak meg a mároki bekötőút mellett. A tüzet a siklósi beavatkozók oltották el.

Vélhetően villámcsapás ért egy siklósi családi házat is ma reggel. A Zombori utcai épületből két embert kellett kimenekíteni, mert a nyolcvan négyzetméteres épület és a hozzá kapcsolódó melléképület teljes tetőszerkezete lángokban állt. A siklósi beavatkozók egy propán-butángázpalackot is kihoztak az épületből, és négy vízsugárral fékezték meg a tüzet.

Pécsváradon egy Nagypall utcai ingatlan alagsorában nyolcvan centiméter magasan állt a víz. A véméndi beavatkozók szivattyúval távolították el a csapadékvizet.

Szebényben egy Hősök téri boltba folyt be a víz, mintegy húsz centiméter magasan gyűlt fel a csapadék.

Bodolyabéren egy Petőfi utcai családi házban végeztek vízszivattyúzást a komlói tűzoltók.

árvíz1
Erdősmecske és Lovászhetény között hömpölyög a víz – Fotó: Schwebler János

Szűr településen elárasztotta a Kossuth utcát a csapadékvíz, amelynek következtében egy kisteherautó árokba csúszott. A véméndi tűzoltók húzták ki a forgalmi akadályt is képező járművet.

szűr
A Mohács melletti Szűrt is elöntötte az ár – Fotó: Müller József

Mohácson is vízátfolyás miatt akadt el egy személyautó a Liget utcában.

Harkányban egy Bajcsy-Zsilinszky utcai hotelbe folyt be az esővíz, Bólyban pedig egy Virág utcai mélygarázsban gyűlt fel negyven centiméter magasan a csapadékvíz.

Mohácson is egy Vörösmarty utcai hotelba is vízszivattyúzási feladatok miatt riasztották a város hivatásos tűzoltóit.

Harkányban pedig egy Táncsics Mihály utcai ingatlan alagsorába folyt be az esővíz.

Geresdlakon a települési önkéntes mentőcsoport tizennégy fővel, mintegy kétszáz homokzsákot helyezett ki, mert a közeli patak vízszintje rohamosan emelkedni kezdett. Az árhullám már levonult, sikerült megvédeni az alacsonyabban fekvő családi házakat, jelenleg az ideiglenes gát elbontása és az úttisztítási munkálatok folynak a helyszínen.

Mohácson a Pécsi úti bevásárlóközpont egyik áruházánál nyolcvan centiméter magasan felgyűlt az esővíz. A város hivatásos tűzoltói megkezdték a szivattyúzást.

Palotabozsokon a Petőfi Sándor utcában homokzsákokkal védenek egy családi házat, mert a közeli patak vízszintje rohamosan emelkedik. A víz még nem jelent közvetlen veszélyt, megelőző jelleggel végzik a munkálatokat a helyszínen.