Felborult a rozoga permetezőgép, maga alá temette a sofőrt

Másodfokon jogerősen 2 év 4 hónap próbára bocsátotta a Pécsi Törvényszék január 13-án azt a baranyai férfit, akit foglalkoztatás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségében talált bűnösnek, még egy 2014-es eset kapcsán.

hirdetés

A férfi alkalmanként mezőgazdasági munkákat végzett a vádlott számára. Az általa használt mezőgazdasági erőgép és a hozzá tartozó permetező tartály elhanyagolt állapotban volt.

Az 1961-ben gyártott erőgépen biztonsági fülke nem volt, hátsó szélvédő sem, biztonsági öv sem, csupán egy utólag odahegesztett vezetőülés és odaszerelt elülső szélvédő.

2014 augusztus 13-ának reggelén a férfi a munkaadója tulajdonában lévő szőlőterületen permetezett, majd délután 14 és 17 óra között, az erőgéppel hazafelé tartott a területek mellett.

Viszonylag kis szögben a magas partoldalra szeretett volna hajtani, de a gép oldalára borult, abból a sértett kiesett, és a partoldal és a gép közé szorult.

Főnöke 17 óra körül érkezett a helyszínre, és rögtön megpróbálta kiszabadítani a gép alól a sértettet, emelő segítségével. Ezt követően értesítette a mentőket. A kiérkező mentők már csak a halál beálltát tudták megállapítani.

Az ítélet szerint a baleset oka nem csak a vezetéstechnikai hiba volt – a vádlott törvényt is szegett azzal, hogy a munkavédelmi előírásoknak nem tett eleget. A kizuhanást egy biztonsági öv és egy megfelelően kialakított vezetőülés megakadályozhatta volna.

A másodfokú bíróság határozata jogerős.