Hosszú évekig rács mögé kerülnek az időseket kifosztó csalók

Az ügyész fellebbezése folytán már másodfokon eljáró Pécsi Törvényszék a napokban kihirdetett ítéletével a Komlói Járásbíróság 2020. július 1-i ítéletét megváltoztatta, és az elsőrendű vádlott büntetését súlyosította. A jogerős ítélet szerint L. J. elsőrendű és H. J. másodrendű vádlottak 9 rendbeli, bűnszövetségben elkövetett kifosztás bűntettében bűnösek…

hirdetés
Uránia Mozi

A vádirat szerint a vádlott férfiak unokatestvérek. A bűncselekmények nagy részénél a másodrendű vádlott a kocsiban várakozott és az volt a feladata, hogy társát értesítse, ha bármi megzavarhatja.

A két vádlott megkérték kocsival rendelkező ismerősüket, hogy vigye el őket baranyai falvakba, majd útközben az elsőrendű vádlott választotta ki azokat a családi házakat, melyek régebbinek látszottak, ablakaikon régi függöny volt.

Ebből azt feltételezte, hogy ott idős emberek élnek, akiket könnyebb lehet megtéveszteni és lopni tőlük.

A bűncselekmények kitervelője és végrehajtója minden esetben az elsőrendű vádlott volt, ő ment be a családi házakba, ahol az E.ON alkalmazottjának, villanyszerelőnek, kamerarendszer telepítőjének adta ki magát.

Ezzel megtévesztette az időseket, bizalmat ébresztett bennük. Úgy vette el pénzüket, hogy például megkérte az idős embert, menjen ki a ház elé és ott várja meg, amíg a főnöke megérkezik; vagy kért egy pohár vizet, és amíg a sértett a konyhába ment, kikutatta a pénzt. Egyszer pedig a másodrendű vádlottal közösen ment be egy idős házába, és azt hazudta, hogy felesége kórházba került, nincsen pénze meglátogatni, és pénzt kért azzal, hogy azt hamarosan visszaadja.

Az elsőrendű vádlottnak akkoriban nem volt munkája, csak kevés rokkantsági járadékkal rendelkezett, míg a másodrendű vádlott segédmunkásként szintén keveset keresett. A bűncselekményekből megszerzett pénzből viszont mindketten rendszeres haszonra tettek szert.

A bíróság L. J. elsőrendű vádlottat – halmazati büntetésül – 5 év 6 hónap börtönre, mellékbüntetésül 5 év közügyektől eltiltásra, H. J. másodrendű vádlottat – halmazati büntetésül – 4 év 2 hónap börtönre, mellékbüntetésül 5 év közügyektől eltiltásra ítélte.

Elrendelte mindkét vádlott esetében egy-egy korábbi ítélettel jogerősen kiszabott börtönbüntetés végrehajtását. Az elsőrendű vádlottnál 13 ezer forint, a másodrendű vádlottnál 5000 forint vagyonelkobzást rendelt el. Az elsőrendű vádlottat összesen 925 ezer forint kártérítés megfizetésére kötelezte a sértettek részére, melyből 600 ezer forintot a másodrendű vádlottal egyetemlegesen köteles megfizetni.

Az ítélet jogerős.