Húsz évet kaphat a milliárdos kárt okozó műtrágyás bűnbanda

Külföldről beszerzett műtrágyával ügyeskedett az a bűnbanda, melynek 16 tagjával szemben vádemelést javasol a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). A költségvetésnek több mint egymilliárdos kárt okozó szervezet elleni nyomozás nemrég zárult – írja a NAV közleményében.

Mint írják, a gyanú szerint az elkövetők külföldről vásároltak lengyel, litván és holland eredetű műtrágyát. A beszerzett árut magyarországi székhelyű fiktív vásárlókon – bukó cégeken – keresztül értékesítették a tényleges belföldi beszerzőknek, akik így fizetendő áfájukat csökkenteni tudták.

A bűnbanda szervezettségét mutatja, hogy az irányítók saját könyvelőt és több összekötőt is alkalmaztak, akik a szervezeti szintek között tartották a kapcsolatot, és gondoskodtak az okmányok kicseréléséről, az árumozgás „átpapírozásáról”. Ezzel akarták követhetetlenné tenni annak tényleges útját – olvasható a közleményben.

A NAV dél-dunántúli pénzügyi nyomozói kétnapos akcióban, országszerte több mint hatvan helyszínen egyszerre csaptak le. Több millió forint készpénz mellett 44 bankszámlát – köztük külföldieket is –, ékszereket, tizenhárom ingatlant, öt gépjárművet, valamint üzletrészeket foglaltak le és vettek zár alá. A bűnözők vagyonának biztosításával a költségvetésnek okozott teljes kár, mintegy 1,3 milliárd forint megtérült.

A nyomozást bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás megalapozott gyanújával a NAV a napokban továbbítja a Fővárosi Főügyészségre.

A szervezet irányítói akár húsz évet is kaphatnak.

Kiemelt képünk illusztráció.