Jogerősen rács mögött a szentlőrinci bűnöző

Hét év hat hónap szabadságvesztésre és nyolc év közügyek gyakorlásától eltiltásra súlyosbította a Pécsi Törvényszék 2017. szeptember 28-án a Szigetvári Járásbíróság áprilisban kihirdetett ítéletét P.A. vádlottal szemben. A büntetést korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett rablás bűntette, testi sértés bűntette és kétrendbeli lopás vétsége miatt kapta. 

hirdetés

A vádlott és a sértett nő szomszédok voltak Szentlőrincen.

A sértettet korábban bírósági határozattal cselekvőképességet kizáró gondnokság alá helyezték. A bűncselekmény előtt a sértett gondnoka naponta felkereste őt az otthonában cigarettát is vitt neki minden alkalommal.

Ebből a cigarettából kért a vádlott is, mikor 2014. június 24-én reggel 8 óra előtt bement a sértett nő lakrészébe. Mikor nem kapott, ököllel verni kezdte a másikat. Mikor az a padlóra, azután pedig az ágyra esett, folytatta a bántalmazást. Majd dolga végeztével elvette a cigarettát és távozott.

Mivel a vádlott már korábban is megverte őt, a sértett nem mert szólni gondnokának arról, hogy ki is tette ezt, miután az meglátta a sérüléseit. Csak hat nappal később mesélte el a történetet. A sértett súlyos, töréses sérülést is szenvedett a bántalmazás során, mely maradandó fogyatékosság társulása mellett gyógyult.

2015. április 4-én 4 óra 30 perc körüli időben, ugyancsak Szentlőrincen, egy másik sértett, a mountain bike kerékpárját egy ház előtt, a kerékpártároló rácsához zárta. A szóban forgó vádlott 6 óra körül, gyalog közlekedett az utcában amikor észrevette a kerékpárt, zárját a nála lévő fogóval elvágta, a kerékpárt pedig elvitte.

A nyomozó hatóság a vádlott házának udvarán még aznap megtalálta a 15.000 forint értékű kerékpárt, melyet lefoglalást követően a sértettnek visszaadtak.

2015. augusztus 3-án a vádlott egy szentlőrinci, lakatlan családi ház udvarának nyitott bejárati ajtaján bement és leemelte az egyik utcafronti ablakot, majd hazavitte. A sértett tulajdonosnak 6.500 forint kárt okozott, ami lefoglalással és a sértettnek történt visszaadással megtérült.