Két gyilkosa is lehetett a pécsi nőnek

A Baranya Megyei Főügyészség többszörösen minősített emberölés bűntette miatt vádat emelt az ellen a két pécsi férfi ellen, akik 2014. június végén Pécsen, a Bajcsy-Zsilinszky utcai társasházi lakásában megölhettek egy 82 éves asszonyt.

hirdetés

A Főügyészség közleménye szerint a két férfi egymás ismerőse, egyikőjük korábbról már ismerte az áldozatot, mivel 2014 januárjában burkolóként dolgozott a lakásában. A férfi ekkor azt látta, hogy az idős nő jó anyagi körülmények között él egyedül, a lakásban nagyon sok érték van.

A közleményből kiderül, a burkoló ezt követően be is számolt erről ismerősének és elhatározták, hogy megszerzik a nő értékeit. Ezért a két gyanúsított 2014. június 26-án reggel felment a Vásárcsarnokkal szembeni panelházban lévő lakásba, az egyik elkövető bement, majd őt követte a másik is, aki elkezdett értékek után kutatni. Az áldozat ezt észrevette, és számon kérte őket, akik erre többször megütötték nőt. Ezután rövid időn belül távoztak a helyszínről.

A nyomozás adatai szerint ekkor érkezett a lakáshoz az ügy női vádlottja, a sértett ismerőse, aki korábban már több alkalommal kapott kölcsönt tőle, és most is azért ment fel hozzá, hogy korábbi tartozását visszafizesse. Az ügy harmadik vádlottja – aki nem ismerte a másik két férfit – a nyitott bejárati ajtón belépett és látta a földön fekvő, nyöszörgő hangot adó sértettet. A látottaktól pánikba esett, elrohant, az általa észlelteket azonban senkinek nem mondta el, sem a rendőrséget, sem a mentőket nem értesítette.

– A nő távozása után, a kora délutáni órákban a két férfi visszament a lakásba, mivel tartottak attól, hogy a sértett életben maradt, ezért az ott lévő, eszméletlen idős nőt megölték egy éles, hegyes eszközzel – közölte a Varga-Koritár György főügyész.

A két férfi cselekménye nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntett megállapítására alkalmas, amely miatt akár életfogytig tartó szabadságvesztés is kiszabható, míg az ügy női vádlottja segítségnyújtás elmulasztásának vétségét valósította meg, amelynek büntetési tétele 2 évig terjedő szabadságvesztés.