Letartóztatásban az ukrán embercsempész

A Pécsi Járásbíróság május 22-én egy hónapra elrendelte U.A. ukrán állampolgár gyanúsított letartóztatását embercsempészés bűntette kísérletének megalapozott gyanúja miatt.

hirdetés
Uránia Mozi

A vádirat szerint május 21-én hajnali hajnalban kilenc szír állampolgárságú férfi lépte át illegálisan Magyarország államhatárát azért, hogy Ausztrián át Nyugat-Európába jussanak. A szír állampolgárok az Alsószentmárton és Egyházasharaszti között található útszakaszon várták a kocsit, ami továbbszállította volna őket. A nyomozó hatóság tagjai észrevették az illegális bevándorlókat és intézkedés alá vonták őket.

U.A. ukrán gyanúsított 2020. május 21-én egy Lengyelországban bérelt 9 személyes járművel haladt az Alsószentmárton és Egyházasharaszti között található szakaszon.

A gyanúsított mikor kiszúrta, hogy a szír állampolgárokat ellenőrzik, nem állt meg, hanem Matty irányába továbbhaladt.

A nyomozó hatóság azonban észrevette őt, utána indultak.

Mindezek alapján felmerült a gyanú, hogy az ukrán gyanúsított a magyar határt illegálisan átlépő kilenc szír állampolgárt Magyarországon keresztül Ausztriába akarja kivinni, a terv az lehetett, hogy a magyar határon jogszerűtlenül átjutott bevándorlókkal Magyarországon találkozik, kocsival felveszi és a magyar-osztrák határon át Ausztriába, illetve más európai országokba szállítja őket – áll a vádiratban.

A bíróság a letartóztatás elrendelésének indoklásában kifejtette, hogy a bűncselekmény tárgyi súlyára, a bűncselekmény jellegére és a nyomozás jelenlegi adataira is figyelemmel alaposan tartani lehet attól, hogy a gyanúsított – szabadlábon hagyása esetén – megszökne, elrejtőzne, a bizonyítást veszélyeztetné, valamint az eljárás tárgyát képező bűncselekményt folytatná vagy szabadságvesztéssel büntetendő újabb bűncselekményt követne el.

A bíróság tehát szükségesnek és indokoltnak találta a gyanúsított letartóztatásának elrendelését.

A bíróság határozata nem végleges, a gyanúsított és védője fellebbezést jelentettek be.