Nagypályás baranyai bűnszervezetet kapcsolhattak le

Vádemelési javaslattal fejezték be a nyomozást a NAV dél-dunántúli pénzügyi nyomozói egy tizenhat céget működtető, vagyonőri tevékenységgel foglalkozó baranyai bűnszervezet ügyében. A megalapozott gyanú szerint az elkövetők munkaerő-kölcsönzés címén manipuláltak a munkavállalóikkal, akik után járulékot sem fizettek. Ügyeskedéseikkel mintegy 800 millió forintot csaltak el a gyanú szerint – írta közleményében a hatóság.

hirdetés

A pénzügyi nyomozók 2014 májusában négy gyanúsítottat vettek őrizetbe, a bíróság az irányító férfi és egy testvérpár előzetes letartóztatását rendelte el. A három megyében, egyszerre negyven helyszínen zajló akciónak köszönhetően a költségvetésnek okozott kár teljes mértékben megtérülhetett a mintegy 800 millió forint értékben lefoglalt, illetve zárolt készpénz, luxusautók, ingatlanok, bankszámlák és céges üzletrészek alapján.

A NAV szerint a bűnszervezet célja a munkavállalók után fizetendő adók és járulékok, valamint az általuk nyújtott szolgáltatás utáni áfafizetés elkerülése volt. A láncolatban résztvevő vagyonőri és takarító cégek a munkákat alvállalkozói szerződések alapján vállalták és végezték el, havonta nagyjából hat-nyolcszáz alkalmazottal – állítja a hatóság.

A közlemény szerint a módszerük lényege, hogy a munkavállalókat fiktív munkaerő-közvetítésről szóló szerződések alapján, a szervezet érdekeltségi körébe tartozó cégeken keresztül „vették kölcsönbe”. A stróman cégek a foglalkoztatottak után fizetendő járulékokat nem, vagy csak részben fizették be. Ezeket a cégeket és bankszámláikat rendszeresen váltották, azok valós munkaerő-kölcsönzéssel nem is foglalkoztak. A lecserélt társaságok egy részét ukránoknak adták tovább. A kölcsönadó cég által kiállított számla után az áfával csökkenteni tudták fizetendő adójukat. Az így szerzett haszonnak körülbelül a felét kapták meg nettó munkabérként az alkalmazottak. Másik részét készpénzben felvették, és tagok, illetve az alvállalkozói cégek vezetői között szétosztották – áll a hatóság közleményében.

Most a pénzügyi nyomozók huszonhárom gyanúsítottal szemben javasolnak vádemelést. A tizenkétezer oldalas nyomozati iratanyagot költségvetési csalás, számvitel rendjének megsértése és közokirat-hamisítás bűncselekmények megalapozott gyanúja miatt küldik vádemelési javaslattal a Baranya Megyei Főügyészségnek.