Pórázon húzta, késsel fenyegette, ütötte-verte a hajléktalant, aki tartozott neki

A Pécsi Törvényszék mint másodfokú bíróság május 14-i tanácsülésén helybenhagyta a Pécsi Járásbíróság 2019. december 12-én kihirdetett ítéletét, amellyel Cs.L. vádlottat önbíráskodás bűntettének kísérlete, valamint testi sértés bűntette miatt – halmazati büntetésül – 2 év börtönre és 2 év közügyektől eltiltásra ítélte. A vádlott a kiszabott szabadságvesztésből feltételes szabadságra bocsátható a büntetés 2/3 részének kitöltését követő napon.

hirdetés

A vádirat szerint a vádlott pécsi férfi és a sértett hajléktalan korábbról ismerték egymást.

Korábban a hajléktalan ellopott 40 ezer forint készpénzt a férfitól, ezt maga is elismerte neki. A sértett a pénzt nem fizette vissza a későbbiekben sem.

A vádlott anyagi helyezte azonban 2019 februárjában megromlott, ezért február 25-én az esti órákban részegen felkereste a Malomvölgyi-tó környékén a hajléktalanként élő sértettet, hogy visszaszerzi tőle a 40 ezer forintot. Előtte magához vett egy zsebkést és egy kutyapórázt.

Elhatározta, hogy a sértettől akár erőszakkal is visszaköveteli a pénzét.

Késő délután a férfi megjelent a hajléktalannál.

Bement az épületbe és az ágyban fekvő sértettet ruhájánál fogva az ágyából kirángatta és a bejárat elé húzta ki. Eközben így fenyegette: „meghalsz, megöllek”. Ököllel ütötte-vágta, ruhájánál fogva a földre feszítette.

Folyamatosan követelte a 40 ezer forintot.

A pécsi férfi ezután a ruhájánál fogva a parkoló felé rángatta, ököllel arcon vágta a hajléktalant, aki ettől a földre esett, a vádlott több alkalommal megrúgta. Mindvégig azzal fenyegette, hogy „elvágom a torkod”.

Aztán a férfi a nála lévő kutyapórázt a sértett nyakába tette, meghúzta, a bicskát a nyakához nyomta és ismét közölte vele, hogy „elvágom a torkod, megdöglesz”, ha nem fizeti vissza a pénzt.

A vádlott férfi pórázon húzta a sértettet, aki még cipőt sem tudott húzni, pedig tél volt. A hétvégi házához ráncigálta, közben továbbra is ütötte-verte, fenyegette, hogy elvágja a torkát, ha nem fizet. A házban pedig kést tartott a hajléktalan állához.

Aztán abbamaradt a bántalmazás, a sértett ígéretet tett, hogy rövid határidőn belül visszafizeti a pénzt, a pécsi férfi ezután étellel kínálta meg a hajléktalant, és adott neki egy pár cipőt, késő este pedig kiengedte a házából.

A fenyegetések, bántalmazások ellenére a követelt pénzt nem adta vissza a sértett, utána nem tudni, hova ment, de súlyos sérüléseket szenvedett.

Az ítélet jogerős.

Hirdetés