Tragédia Új-Zélandon: pécsi hegymászó halt meg

A pécsi hegymászó gyakorlott túrázó volt. Ereszkedés közben lelte halálát – közölte a Velvet.hu.

hirdetés
Uránia Mozi

A stuff.co.nz szerint V. Gergő hétfőn a Mount Rolleston északi oldalán, az Arthur’s Pass nemzeti parkban szenvedett balesetet. A pécsi származású V. Gergő (35) profi, tapasztalt hegymászó volt, egy kavicsos hegyoldalban csúszott meg, majd egy 50 méteres szakadékba zuhant. A PVSK tájfutó szakosztályának volt a tagja.

Gergő hét társával az Új-Zélandi Arthur Pass Nemzeti Park 2271 méteres Rolleston hegyet mászták meg vasárnap. Az éjszakát a csúcson töltötték, lefele jövet érte a tragédia. Az Új-Zéland Alpine Club ügyvezető igazgatója, Sam Newton megerősítette a férfi halálát, aki az egyik legjobb hegymászójuk volt.

– Gergő halála tragikus veszteség számunkra, hétfőn kora reggel ereszkedtek le a hegyről, Gergő megcsúszott egy hófoltos részen, ahol laza kavicsos volt a talaj, innen ötven métere talált rá nem sokkal később a mentőhelikopter – mondta az a Staff újságnak ügyvezető, aki szerint elszomorító, hogy valaki, aki ennyire élvezte a hegyeket, egy ilyen tragikus balesetben haljon meg.

Gergő aktív és népszerű tagja volt az aucklandi klubnak. Nagyon magas hegyeket hódított meg a szigeten, Newton szerint az elmúlt hat hónapban 12 csúcsot mászott meg.

A Canterbury Westpac, az ottani hegyi mentők szóvivője szerint az eséstől jelentős sérüléseket szenvedett, a legénység 1900 méteren találta meg a férfi holttestét.

– Nehezen fértünk hozzá, ez egy viszonylag meredek kavicsos lejtő volt, nagyobb kihívás volt, mint amire számítottunk – mondta szóvivő.

A férfi pécsi sporttársai megdöbbentek hír hallatán. Gergő egy blogot vezetett új-zélandi élményeiről, amiben arról írt, hogy világot akart látni, ezért költözött a világ végére.

– Mindig erre vágyott, öt éve költözött ki barátnőjével Új-Zélandra, azt tervezte, hogy egy hegyi menedékházat fog üzemeltetni, így mindig lesz ideje szerelmének, a hegymászásnak hódolni – mondta lapunknak ez egyik sporttársa.