Vádat emeltek az orvosi vényekkel seftelő komlói nők ellen

A Pécsi Járási és Nyomozó Ügyészség vádat emelt két nő ellen, akik orvosi receptekkel üzleteltek. Közel másfél milliót kaszáltak így.

hirdetés

A vádlottak közül az egyik nő egy komlói egészségügyi cégnél pszichiátriai szakasszisztensként dolgozott és egyébként önállóan nem volt jogosult orvosi vények kiállítására – közölte az ügyészség.

Az ügyészség szerint a nő 2012-ben nehéz anyagi helyzetbe került, ezért elhatározta, hogy munkaköri kötelességét megszegve a kezelő orvosok által előre aláírt, rendelőben hagyott kitöltetlen orvosi vényeket megszerzi, majd azokat különböző betegek részére tölti ki olyan gyógyszerekre, amelyek orvosi vények nélkül egyáltalán nem, vagy lényegesen drágábban szerezhetők be.

A vád szerint annak érdekében, hogy a vények kiváltásakor ne az ő neve, aláírása legyen látható, illetve a gyógyszerek, valamint vények értékesítését ne neki kelljen végeznie, kapcsolatba lépett egy ismerősével, aki szintén rossz anyagi körülmények között élt. Az asszisztens megbízta társát, hogy interneten adjon fel hirdetést az eladásra kínált gyógyszerekről. Miután a hirdetésekre különböző személyek jelentkeztek a másodrendű vádlott a vényeket aláírta, majd különböző Komló, illetve Pécs területén működő patikákban kiváltotta a gyógyszereket, ezután a megrendelőknek azokat postán küldte el – írják a közleményben.

A nyomozás során megállapították, hogy legalább harminc alkalommal került sor így gyógyszerek értékesítésére, melyből 1,4 millió forint jövedelemre tettek szert. Az ügyészségi közlemény szerint “a vádlottak cselekménye a vesztegetés elfogadása bűntett minősített esetének a megállapítására alkalmas”. Akár 2-8 évig terjedő szabadságvesztés is lehet a büntetésük.