Zsolnay-nyomozás: képben van a Terrorizmus, Pénzmosás és Katonai Ügyek osztálya!

Úgy tűnik, hogy nemcsak a NAV bűnügyi nyomozói dolgoznak a szír származású Bachar Najari által irányított Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. kapcsán indult eljárásban, hanem a Legfőbb Ügyészség Terrorizmus, Pénzmosás és Katonai Ügyek osztálya is ténykedik az ügyön.

hirdetés

Mint ismert, a Nemzeti Adó és Vámhivatal közel egy hónapja indított nyomozást a szír Bachar Najari által birtokolt pécsi porcelángyárnál jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás és más bűncselekmények gyanújával.

Az adóhatóság ugyanakkor eddig nem szólt arról, hogy az adócsalás mellett még milyen más bűnügyek felderítését orrontották meg a nyomozók, ugyanakkor a lapunk birtokába került dokumentum szerint sokkal súlyosabb gyanú is felmerülhetett, amit mindenképpen tisztázni kell.

Bár a Szekszárdi Járási és Nyomozó Ügyészség folytatja a nyomozást, ám a dokumentum szerint a Legfőbb Ügyészség Terrorizmus, Pénzmosás és Katonai Ügyek osztálya jelölte ki ezt a hatóságot „a szükséges intézkedések megtétele végett és a nyomozás törvényessége feletti felügyeletével és a vádemeléssel kapcsolatos ügyészi feladatok ellátására”.

Azt, hogy pontosan miért került képbe a Terrorizmus, Pénzmosás és Katonai Ügyek osztálya és miért folyt bele az ügybe, egyelőre nem tudni.

A Pécsi Újság.hu a minap hozott nyilvánosságra egy felvételt, amelyen információik szerint a gyár egyik vezető beosztású alkalmazottja és egy másik cég női beosztottja beszélget arról, hogy miként lehet kihozni a gyárból bizonyos termékeket számla nélkül.

A Pécsi Újság.hu birtokába került felvételen a Zsolnay dolgozója elzárkózik a kérés teljesítésétől, de azt mondja, erre Bachar Najarinak, a cég többségi tulajdonosának lenne lehetősége, hiszen “ő a tulajdonos”. A felvételen egy Dezső keresztnevű férfi megrendelésére és az ő Najarival történt egyezségére hivatkozik. Bachar Najari egyébként ezeket a vádakat a televíziós nyilatkozatai során tagadta.

Még nincs döntés a felszámolásról

A Pécsi Újság.hu értesülései szerint a Pécs Törvényszék elfogultságot jelentett be a Zsolnay Porcelánmanufakúra Zrt.-vel szemben kezdeményezett felszámolással kapcsolatban, azaz egyelőre nem döntötték el, hogy elrendelik-e azt. Úgy tudjuk, azért határoztak – a Zsolnayval kapcsolatos más ügyekhez hasonlóan – így, mivel Páva Zsolt, Pécs polgármesterének a felesége a törvényszéken dolgozik.

Az eljáró bíróságot a Pécsi Ítélőtábla jelöli majd ki.