Véget érhet az olcsó házi pálinkafőzés?

A pálinkára állnak rá

Az unió újra kötelezettségszegési eljárást indított hazánk ellen, mert Brüsszel szerint a januártól bevezetett ezer- forintos átalányadó sem felel meg a közösségi követelményrendszernek. A számítások szerint, a korábban adómentesen, most ezer forintért főzhető évi 86 literért 71 810 forint adót kellene fizetni. Ha ez így lesz, végleg elbukik a kedvezményezett házi pálinkafőzés. A kormány most olyan megoldást keres, amely az uniós joggal összhangban van, de megtartja a kedvezményt – írja az MNO.hu

hirdetés

Véget érhet a házi pálinkafőzés kedvezményezett helyzete, az újabb európai uniós kötelezettségszegési eljárással Brüsszel vélhetően kikényszeríti majd a jövedéki adó megemelését ezen a területen. Deák László, a PWC tanácsadó társaság cégtársa elmondta: az európai uniós jövedéki irányelv egy kedvezményes adókulcsot tesz lehetővé, ami a normál adókulcs 50 százaléka lehet. – A január elsejétől a pálinkára bevezetett ezerforintos átalányadó ugyanakkor továbbra sem felel meg az unió követelményrendszerének, az újabb kötelezettségszegési eljárás is ezt kifogásolja – hívta fel a figyelmet. Szerinte ha az unió kitart az eddigi álláspontja mellett és a bíróság is az első döntéshez hasonlóan ítél majd az ügyben – ha eljut idáig az eljárás –, akkor hazánknak nem marad más választása, mint az uniós elvárások szerint felemelni a házi pálinka jövedéki adójának mértékét. Az irányelv betartását az unió különböző szankciókkal is kikényszerítheti, az Európai Bíróság döntése mellett ugyanis Brüsszel átalány- vagy kényszerítő bírság kiszabását is javasolhatja, amelynek összege Deák László szerint jelentős is lehet. Ha ez utóbbit, vagyis a bírságot alkalmazza a bíróság, akkor azzal rövid időn belül kikényszerítheti a hazai jogszabályváltozást, hiszen amíg a tagállam nem teljesíti a kötelezettségét, addig minden nappal tovább nő a bírság összege.

Az Európai Bizottság levele március másodikán érkezett meg az Igazságügyi Minisztériumhoz. Az unió ezzel a lépéssel már második alkalommal indít kötelezettségszegési eljárást hazánk ellen. A korábbi eljárás eljutott az unió bíróságáig, a döntés akkor nem nekünk kedvezett. Ennek nyomán vezette be az idei év elejétől az ezerforintos éves átalányadót a kormány. Ezzel némiképp szigorított a korábbi pálinkaliberalizáción, amikor évente 86 liter 50 százalékos pálinkát adómentesen lehetett főzni személyenként.

Így a korábban adómentesen, most ezer forintért főzhető évi nyolcvanhat literért 71 810 forint adót kellene fizetni.

Szakmai szereplők szerint a pálinka pozícióját a görög minta alkalmazásával lehetne tartósan javítani. Ott ugyanis az ouzo védelmében szintén 50 százalékos jövedékiadó-kulcsot vezettek be, az otthoni főzés mellett azonban a bérfőzetett és kereskedelmi termékre is kivetették. Így a teljes kulcs csak a nem pálinka kategóriába tartozó szeszes italokra vonatkozna.