Nem számít a pénz

Iszonyatos a tömeg egy-egy bolti akciónál. Tényleg válság van? Még csak most jön karácsony.


“Néhány nappal ezelőtt az egyik pécsi bevásárlóközpontban hatalmas tömeg fogadott. Elképesztő mennyiségű autó állt abban a parkolóban, amely egyébként általában félig üres. A bejáraton átjutva jobbról, a játékoknál csak úgy rajzottak az emberek. Családok gyerekekkel együtt tömték meg a bevásárlókosarakat a több ezer forintos, különböző játékokkal.

hirdetés

Mint kiderült, hatalmas akciót hirdetett meg a központ, ezért aki csak tehette, alaposan bevásárolt gyerkőceinek. Nem sokkal korábban az egyik belvárosi nagyáruházban is hasonló tömegre lettem figyelmes, ott is szinte ugyanez volt a képlet: több száz autó a parkolóban, az üzletek dugig vásárlókkal.

Mindkétszer ugyanaz jutott eszembe, hogy állandóan azt hallani, válság van, nincs pénze az embereknek, de egy-egy akció során azért ezrek hagynak ott több tízezret a bevásárlóközpontokban. Vajon húsz éve, harminc éve, negyven éve szegényebbek voltunk? Vajon ez a valódi gazdagság? Vajon húsz-harminc játék helyett miért volt elegendő egy focilabda a fiúknak, egy-két baba a lányoknak akkoriban? Vajon nem a szülők felelőssége az, hogyha gyermek követel? Nem mi szoktatjuk rá erre?”

K. Péter