21 C
Pécs
csütörtök, július 25, 2024
KezdőlapHírzónaHelyi hírekFejlesztés, gyereknap, szemléletformálás – ez és még több a „Lásd a világot...

Fejlesztés, gyereknap, szemléletformálás – ez és még több a „Lásd a világot autista szemmel” Egyesület

Az autizmus spektrumzavar kialakulásának pontos okát nem ismeri a tudomány, de genetikai eredetet, káros környezeti hatásokat sejtenek a hátterében és nem gyógyítható jelenleg. Az Autisták Országos Szövetsége (AOSZ) adatai szerint ma hazánkban minimum 100 ezer diagnosztizált autista személy él, minden századik ember érintett és számuk egyre nő. Nekik sok különböző esetben segítségre lehet szükségük, ezért jött létre a pécsi „Lásd a világot autista szemmel” Egyesület.

Kádárné Szántó Nikolett, a „Lásd a világot autista szemmel” Egyesület elnöke maga is egy autista gyermek édesanyja, így pontosan tudja, milyen fontos az érintett családok számára a támogató és segítő közösségbe való tartozás, de elengedhetetlen a társadalmi elfogadás, a fejlesztési lehetőségeket illető tájékoztatás, bizonyos esetekben a jogsegély is. Pontosan emiatt indította el többedmagával 2014-ben a Pécsi Autista Szülőcsoportot, mely mára már egyesületi formában áll az autisztikus spektrumzavarral született emberek szolgálatában.

– Anyagi lehetőségeinkhez mérten folyamatosan szervezünk közösségi és szemléletformáló programokat, melyek által az érintett családok találkozhatnak egymással és kicserélhetik a tapasztalataikat, de a társasalom többi része is megismerkedhet a diagnosztizáltan autista tagjaival és láthatja, milyenek is ők valójában. A családokról minden esetben igyekszünk levenni az anyagi terhet, rendezvényeink és a foglalkozások, fejlesztések kedvezményes áron látogathatók. A tagjaink számára szerintem a legtöbbet az adja, hogy nálunk minden értelemben komplex támogatást kapnak egy helyben.

ez mind fizikai, mind lelki értelemben vett biztonságot ad

– mondta az egyesületi elnök.

Mit kell tudni az egyesületről?

  • 2014-ben elindult Pécsett a szülői kezdeményezés, melynek célja a városi és környékbeli autista gyermekeket nevelő családok mindennapjainak támogatása volt. A Pécsi Autista Szülőcsoport állandó tagokkal, kezdetben önerőből tartotta fenn magát. Rendszeres szülői találkozókkal, Pécsre szervezett szakmai tartalmú előadásokkal, családias légkörben megtartott közösségi programokkal színesítették tudásukat, támogatták egymást.
  • 2016 óta hivatalos keretek között folytatták a munkát, így alakult meg a „Lásd a világot autista szemmel” Egyesület, melynek célja folytani a korábbi csoport tevékenységeit, és további kezdeményezésekkel, minél szélesebb körben segíteni a Baranya, Tolna, és Somogy megyében élő autista gyermekek, fiatalok és családok életét. Szakemberekkel együtt teszik mindezt: többek között logopédus és tanító, gyógypedagógusok, trénerek, óvodapedagógus, ABA (Applied Behavior Analysis – Alkalmazott Viselkedéselemzés) supervisor is tartozik a csapathoz. A korcsoportokra szabott szemléletformáló programok esetében coach és pedagógus segíti a munkát.
  • 2020-ban az egyesület élete, haladva a felmerülő igényekkel újraszerveződött, és eddigi feladatai mellett, új projektekkel, szolgáltatásokkal bővült személyre szabott autista-specifikus foglalkozások és tanácsadás, szülőmentorálás keretében.
  • 2021-től az egyéni foglalkozások logopédiai szolgáltatással egészültek ki, valamint „Autista szemmel” címen indultak az óvodai és felnőtt szemléletformáló programok, közösségi programok: gyermeknap, anyák napja, közösségformáló programok („Fuss kékben és lásd a világot autista szemmel” világnapi futás). Nagy dolog volt még az irodanyitás, ahol protetikus, vagyis segítő környezetben várják az érintett családokat, és szenzoros szoba is rendelkezésre áll a terápiás lehetőségek között. Októbertől a pécsi AOSZ-Info-Pont Irodának adnak székhelyet.
  • 2022-es terveik között szerepelnek többek között: autista-specifikus szenzoros terápiás (Delecato-torna) lehetőségek szervezése; egy autizmussal kapcsolatban felkészített önkéntesek bevonásával megtartott, nagy volumenű gyereknapi rendezvény, illetve később kéthetes, élményközpontú napközis nyári tábor lebonyolítása; sőt, a tavaly több 100 ember részvételével lezajlott világnapi futás megtartása, de bébiszitter-szolgáltatás igényelhetőségének megteremtése is tervben van az egyesületen keresztül, mint ahogy az „Autista szívvel” mentálhigiéniás megsegítés is. Karácsony közeledtével egyesületi tagoknak lehetősége lesz családi fotózáson részt venni.

Miképpen támogatható az egyesület munkája?

  • Adó 1% felajánlásával, valamint banki átutalás útján (Bankszámlaszám: 50431094-10000472 (Dél-Takarék Szövetkezet Zrt.) tudjuk támogatni őket, de a programokon való részvétel alkalmával, illetve az irodába (7631 Pécs, Mátyás Flórián tér 2., 3/10) látogatva akár személyesen is átadhatjuk adományunkat.
  • Egyesületi tagsági kártya: bármely érintett család, vagy a csapatot segítő, támogató személy lehet pártoló tag. Ez nem jár semmilyen kötelezettséggel, csak lehetőségekkel: egy plasztikkártyát adnak, amivel a belépők kedvezményeket vehetnek igénybe az egyesület partnereinél, melyek között élményt adó szolgáltatók, mint szállásadók, játszóházak, cukrászdák, állatkertek is vannak, de több gyógyászati segédeszközöket forgalmazó bolt is akad. Mindezek mellett a zártkörű rendezvényekre és programokra is várják a tagokat. Erről bővebben ITT olvashatunk.
  • A „Lásd a világot autista szemmel” Egyesület nagyon várja azon – főleg gyógypedagógus végzettségű – szakemberek jelentkezését, akik akár teljes-, akár részmunkaidőben szívesen csatlakoznának hozzájuk. Ehhez elérhetőségeket ITT találunk.
  • Az egyesület nyitott bármilyen együttműködésre, várják helyi civil szervezetek, állami vagy magánszerveződések, szakmai csoportok, szolgáltatók, partnerek jelentkezését is a fenti elérhetőségeken. „Híve vagyok annak, hogy ne konkurenciaként lássuk egymást, hanem közösen dolgozzunk az autista emberekért” – fogalmazott Kádárné Szántó Nikolett.

Néhány aktuális projekt


Korábban írtunk már több kezdeményezésről, melyeket az autizmus világnapja alkalmából indítottak:

https://www.pecsma.hu/hirzona/ma-van-az-autizmus-vilagnapja-legyel-te-is-kek/

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő