A koronavírus miatti felvásárlási pánik kedvez a kiskereskedelemnek

A kiskereskedelem erősen kezdte az évet, és a növekedési üteme a következő hónapokban a koronavírus keltette felvásárlási pánik miatt átmenetileg fenn is maradhat, ami erős támaszt jelenthet a GDP növekedéséhez a gyengélkedő ipari teljesítménnyel szemben – így kommentálták az MTI-nek nyilatkozó elemzők a kiskereskedelmi forgalom szerdán megjelent januári adatait.

hirdetés

Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője elemzésében megjegyezte: a kiskereskedelem lendületesen kezdte az idei évet, ami erős támasz lehet GDP-növekedés fenntartásához is. A forgalom januári növekedését a reálbérnövekedés mellett a tavalyi év végén a közszférában kifizetett jelentős bónuszok is támogatták.

Regős Gábor, a Századvég Gazdaságkutató makrogazdasági üzletágának vezetőjének várakozásai szerint a következő hónapokban a koronavírus okozta felvásárlási láz némiképp ellensúlyozhatja az ipari termelés mérséklődését, amit a járvány miatt világszerte hozott intézkedések és leállások okozhatnak.

Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője arra számít, hogy februárban is erős marad a teljesítmény, elsősorban az élelmiszer-kereskedelemben, ahol a pánikszerű felvásárlások a koronavírus miatt jelentős átmeneti forgalomnövekedést hozhattak.

Kiemelt képünk illusztráció.

hirdetés
Hirdetés