A múlt század titkos jelnyelve: a keszkenő!

Ha a vállamra dobom, kövess! Ha az ablakba teszem, tudd: figyelnek – üzenetek, amiket egy apró tárgy segítségével tudtak átadni: a keszkenővel. A múlt századi tárgy kevésbé az orrfújásra, a legtöbb esetben üzenetek átadására volt használatos. A titkos kis tárgyakat modern köntösben Pécsett mutatja be két külföldi diák, saját elképzelés, minták, színek és motívumok alapján.

hirdetés

Az Ökográf Egyesület Pécs Vándorkönyve után, újra valami nagyot alkot. Az Erasmus+ program keretein belül Pécsett élő, külföldi diákok mutatják be egy kiállítás keretein belül a múlt század Európájának textilzsebkendőit, a hozzájuk fűződő titkos nyelvezetet, a színek szimbolikáját, motívumokat. A két lány, Rosita Uricchio, grafikus dizájner és Ezgi Akpinarli, divattervező tervezte, és varrta meg a zsebkendőket, amiket február hetedikén mutattak be a Monokrom Design Store-ban. A kiállítás egy hétig tekinthető meg.

 

kendo2
Rosita Uricchio, grafikus dizájner és Ezgi Akpinarli, divattervező

kendo3

Vissza a tradíciókhoz

A keszkenőket a századforduló előtti időkben elsősorban nem az orrfújásra használták az emberek. A kis tárgyaknak volt egy komplett jelnyelve és színszimbolikája, az Európára jellemző értelmezések tárháza pedig elég széles volt. A keszkenő, egy kézben tartott díszes textildarab volt, amitől csinosabb lett az ember, ezért a divat szerves része is volt.

Bizonyára mindannyian emlékszünk még az „Elvesztettem zsebkendőmet, szidott anyám érte” kezdetű mondókát. Nem volt ritka, hogy a nő elejtette zsebkendőjét – ahogy a mondóka is utal erre – azzal a céllal, hogy amikor a férfi udvariasan felveszi a földről a zsebkendőt, megérinthesse a hölgy kezét.

– Ha például sétált az utcán a nő, és a vállára tette a zsebkendőt, azzal azt üzente: kövess! Ha a szájához érintette, akkor titokra utalt. Ha azonban az ablakba tette ki, azt akarta közölni, figyelik – meséli Pataki Erika, a projekt koordinátora. Hozzáteszi, hogy mivel akkoriban a nők nem tudtak találkozgatni a férfiakkal, kialakult ez a fajta jelrendszer, aminek során észrevétlenül tudtak a szerelmesek kommunikálni.

kendo4kendo5

A keszkenő azonban szép lassan kikopott a divatból, mára már a zakózsebekbe is csak épphogy belefér az apró textildarab, jelnyelvét ma már nem „beszélik”. Pataki Erika, és két külföldi társa a tradíciókhoz nyúl vissza, és kortárs elemekkel ötvözve eleveníti fel a keszkenők divatját.
A kiállításon természetesen megvásárolhatóak a termékek, a két külföldi diáklány hosszú távú céljai közt szerepel az is, hogy betörjenek a piacra keszkenőikkel.

Az eseményt itt találjuk!

Nem csak divat, környezetvédelem is

A pécsi csapat másodlagos célja a környezetvédelem fontosságának hangsúlyozása: rengeteg eldobható zsebkendőt használunk, ugyanakkor az egyedi, limitált szériás, kézzel készített zsebkendőkkel magunk is tehetünk azért, hogy ne pazaroljunk el feleslegesen papírzsebit

– Természetesen nem dobunk el egy ilyen gyönyörű zsebkendőt, így nem az „elhasználom és eldobom” elv érvényesül – mondja Erika.

Kiemelt kép: Fortepan