A müncheni kapcsolat: kultúrában utazunk

Pécsi művészek müncheni, müncheni alkotók pécsi bemutatkozására és közös munkájára ad lehetőséget az az interkulturális csereprogram, amely a magyar művek kiállításával pénteken veszi kezdetét a bajor fővárosban.

hirdetés

Rákosi Tamás szervező, kulturális menedzser az MTI-nek elmondta: a pécsi szubkultúra, avantgárd, utcai művészet jeles képviselői, Kiss Andor szobrász, Bubreg Balázs festő, Ulrich Ákos festő, grafikus, Sófalvi Imre (Gobe) festő és Marsalkó Péter fotóművész munkái öt helyszínen, kávézókban, egy étteremben és a korábban szőnyegboltként, ma népszerű kulturális intézményként működő Art Babelben kapott helyet. A február 29-ig nyitva tartó tárlatok hivatalos megnyitója február 6-án lesz, de az alkotásokat már péntektől láthatják az érdeklődők.

A jelenleg Németországban élő, korábban a Pécsi Tudományegyetemen tanult kulturális menedzser hozzátette, a Lőrincz Gaberiella fotóművésszel együtt szervezett csereprogram keretében München városa egy hónapra szállást biztosít a pécsi művészeknek. Ők ezen idő alatt a város kulturális osztálya, a bajor kulturális minisztérium, a magyar külügyminisztérium és a müncheni magyar főkonzulátus támogatásával együtt dolgozhatnak helyi alkotókkal. Tevékenységükről beszámol a helyi média.

Ugyanerre a mintára várhatóan április végén, május elején öt német művész látogat el Baranyába és Pécsre, hogy a Zsolnay Kulturális Negyedben nyíló kiállításon való részvételen túl együtt alkothassanak helyi művészekkel.

Rákosi Tamás hangsúlyozta: a program célja, hogy a művészek és a művészet révén egyfajta kulturális hidat hozzon létre Magyarország és Németország között, s a színek és a formák nyelvén kommunikálva segítsen a két nemzet polgáraiban élő esetleges sztereotípiák feloldásában.

A kulturális menedzser fontosnak nevezte azt is, hogy a kezdeményezés révén a művészek egy ideig a megszokott környezetükből kimozdítva idegen városban dolgozhatnak, s ez inspirálni fogja őket, hozzájárul fejlődésükhöz, ismertebbé válásukhoz.