Arad-Pécs: aláírták az idei programtervet

Páva Zsolt, Pécs első embere és Bognár Levente, Arad alpolgármestere szombaton írta alá a két testvérváros együttműködésének 2012-es évi programtervét. A példaszerű és szerteágazó partnerség új iránya lehet a könyvtárak közötti kapcsolatok szorosra fűzése és a két város irodalmi életének közelítése.
Az aláírást megelőzően a két város kulturális bizottsága két órán keresztül egyeztetett a városházán, értékelve az elmúlt év tapasztalatait és idénre tervezett kooperáció részleteit.

hirdetés

A 2012-re tervezett eseményekről itt olvashat részletesen!

Az együttműködéseket nem programokra bontották, hanem az abban résztvevő partnerek – pécsi és aradi intézményi háttérrel – egyeztetnek az eseményekről. Összesen kilenc ilyen, köztük színházi, oktatási, képzőművészeti, zenei partnerkapcsolat mentén alakítják ki az idei programokat – tudtuk meg dr. Hoppál Pétertől, az oktatási és kulturális bizottság pécsi elnökétől.

Kiemelte: a közös bizottsági ülésen felmerült a két város irodalmi életének felolvasóestek keretében történő kölcsönös bemutatása.

Páva Zsolt polgármester Pécs és erdélyi partnere hosszú ideje gyümölcsöző kapcsolatáról szólva az aláírás előtt úgy fogalmazott, a testvérvárosi együttműködések közül is kiemelkedik az Araddal ápolt viszony. Mint emlékeztetett a két város vezetői, kulturális bizottságának tagjai már jó néhány, a mostanihoz hasonló, év eleji egyeztetést tartottak.

Bognár Levente, Arad alpolgármestere elmondta, a mostani aláírás garancia arra, hogy a tervezett programok megvalósulnak. Felidézte, a 2011-re tervezett események kilencven százaléka, szám szerint huszonegy program valósult meg, amelyek nyertesei a két város polgárai voltak.

– Nyitni kívánunk a fiatalok örökségvédelemre való nevelése terén, s ebben Pécs modell lehet az erdélyi város számára. Ugyancsak új irányt képvisel az Arad Megyei Könyvtár és a Tudásközpont viszonyának szorosabbra fűzése – nyilatkozta lapunknak az együttműködés új elemeiről Bognár Levente.