Döbbenetes számok: több ezren nem használták a biztonsági övet

Fokozott ellenőrzés zajlott az országban, a baranyai utakon is az elmúlt héten. A ROADPOL Seatbelt elnevezésű európai kampány keretében az egyenruhások a passzív biztonsági eszközök – öv, gyerekülés, bukósisak – használatát vizsgálták. Bizony, akadtak problémák.

A rendőrök az akció során Baranyában összesen 291 alkalommal állapítottak meg szabálytalanságot a passzív biztonsági eszközökkel kapcsolatban – számolt be róla a Police.

Az ellenőrzések alkalmával 281 esetben regisztrálták a biztonsági öv használatának elmulasztását, többségében, 247 esetben a járművezető, a többi esetben az utas nem kapcsolta be a biztonsági övét.

Tíz esetben pedig nem használták a gyermekbiztonsági rendszert.

Megdöbbentőek az országos eredmények
A rendőrök 7089 alkalommal tapasztalták a biztonsági öv használatának elmulasztását, túlnyomórészt – 5532 esetben – a sofőr nem kapcsolta be a biztonsági övét. A gyermekbiztonsági rendszert 130 esetben nem használták, míg 20 motorkerékpáros bukósisak nélkül közlekedett – derül ki az ORFK országos összesítéséből.

Az ellenőrzések kapcsán a rendőrség ismét felhívta a figyelmet: mindig kapcsoljuk be a biztonsági övet, és erre figyelmeztessük utasainkat, utastársainkat is! A kicsik pedig a gyermekülésekben vannak a legnagyobb biztonságban az utazás során.