Egyre kevesebb hajléktalannak van munkája

Hét éve csak minden harmadik hajléktalan ember jut munkán keresztül jövedelemhez, és egyre kevesebbnek van rendszeres munkája – vázolta a hajléktalanok munkaerő-piaci helyzetét Győri Péter, a Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei (BMSZKI) szakmai igazgatóhelyettese szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón.

hirdetés

Győri Péter hét szűk esztendőnek nevezte a 2007 óta eltelt időszakot a hajléktalanok foglalkoztatási helyzetében és elmondta, hogy a 16 éve folyó felmérések szerint 2007-ben megtört egy pozitívnak tűnő tendencia, ugyanis addig fokozatosan javult a hajléktalanok munkához jutása.

Nyolc évvel ezelőtt, 2006-ban a hajléktalanok több mint fele munkából élt – mutatott rá.

A helyzet romlásának okai közt említette az akkori megszorításokat, amit a hajléktalanok is megéreztek. Hét év óta pedig stagnálás figyelhető meg – tette hozzá.

Közölte, egyre többen csak alkalmi munkából jutnak jövedelemhez. Az idei felmérés szerint az országosan megkérdezett tízezer hajléktalan ember közül 334-en jutottak az év elején közfoglalkoztatáson keresztül jövedelemhez.

Győri Péter elmondta, a hajléktalanok egyharmada rokkantsági vagy öregségi ellátásból él, egyharmaduk pedig kukázásból, gyűjtögetésből, kéregetésből.

Szólt arról is, hogy a hajléktalanok között egyre több az olyan, akinek nincs szakmája, valamint nő azoknak a száma, akik nem végezték el az általános iskolát. Győri Péter jelezte, hogy a roma hajléktalan nők körében “egészen riasztóan nagy az arányuk” azoknak, akik nem végezték el az általános iskolát. Megemlítette azt is, hogy a hajléktalanok legtöbbje 50-60 év közötti.

Pelle József, a BMSZKI igazgatója közölte: két, összesen 204 millió forintos uniós finanszírozású programjuk fejeződött be, amely hajléktalan emberek foglalkoztatását és lakhatását segítette elő.

A közreadott sajtóanyag szerint a programok eredményeként 35, többnyire szállón élő hajléktalan ember szerzett OKJ-s szakmát, 18-an folytatták az általános iskolai vagy középiskolai tanulmányaikat, valamint 46-an találtak munkát. A BMSZKI programjainak köszönhetően 31 hajléktalan ember lakhatási helyzete javult – ami azt jeleni, hogy szállóról úgynevezett kiléptető lakásba, albérletbe vagy szolgálati lakásba költöztek -, valamint 120 hajléktalan hagyta el a közterületet és költözött szállásra vagy bérelt lakásba. A két pályázati programot 2012 szeptembere és 2014 nyara között valósította meg a BMSZKI.

A sajtótájékoztatón jelen volt a programban részt vett két hajléktalan ember, akik beszéltek arról, hogy milyen nagy segítséget kaptak a helyzetük javításában. Egyikük kertészeti tanfolyamot végzett el, másikuk pedig sikeres felsőfokú nyelvvizsgát tett.