Elhunyt Somosi László, Pécs díszpolgára

74 éves korában elhunyt Somosi László, Pécs díszpolgára. A pécsi erőmű hajdani vezetője számos érdemet szerzett magának a vállalat vezetőjeként, később pedig megalapozta a zöldtávhő-termelést a városban. 2002-ben választották Pécs díszpolgárává. Péterffy Attila polgármester közösségi oldalán, illetve sajtóközleményben emlékezett meg Somosi Lászlóról.

Somosi László 1946-ban született Györén, Miskolcon gépészmérnöki, a Budapesti Műszaki Egyetemen pedig gazdasági mérnöki oklevelet szerzett. 1971-től dolgozott a pécsi erőműben, ahol 1985-ben lett a cég vezetője. Több mint két évtizedes irányítása alatt a cég számos olyan változáson ment keresztül, amely a város életére is hatással volt. Az erőmű vezetőjeként neki jutott a céghez csatolt mecseki szénbányák felszámolásának hálátlan feladata, amit a lehető legnagyobb empátiával, az érintettek érdekeinek legmesszemenőbb figyelembevételével, közmegelégedésre hajtott végre. A mélyművelésű bányák rekultivációjával sokat tett Pécs város környezeti terhelésének csökkentéséért. A pécsi erőmű biomassza-programjának elindítójaként megalapozta a tisztán megújuló forrásokat felhasználó, hasonló méretekben Európában is egyedülálló pécsi zöldtávhő-termelést, ezzel Pécs zöld fővárosi törekvéseinek egyik meghatározó pillérét.

Somosi László szigorú, de következetes vezető volt, aki folyamatosan mentorálta munkatársait, segítette érvényesülésüket. Az erőmű vezetőjeként hosszútávú víziója volt nemcsak a cég, hanem általa a város fejlesztésére is, és kiemelkedő érzéke ahhoz, hogy ezeket az elképzeléseket a gyakorlatba átültesse. Somosi László igazi lokálpatrióta volt, aki folyamatosan kereste a kapcsolatot az általa irányított vállalat és az annak otthont adó város között. Aktív szereplője volt a város közéletének, tagja volt a Pécsi Akadémiai Bizottság Környezetvédelmi Szakbizottságának, társadalmi szenátorként segítette a Pécsi Tudományegyetemet és alelnöki tisztséget vállalt a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamarában, miközben elnöke volt a jelentős hagyományokkal rendelkező Mecsek Egyesületnek. Bőkezű támogatóként segítette a város kulturális és sportéletét.

A városért végzett elkötelezett munkája elismeréseként 2002-ben Pécs városa díszpolgárává választotta.

Somosi Lászlótól 2020. november 12-én, csütörtökön, 12 órától vesznek végső búcsút a Pécsi Központi Temető kápolnájában.

Kiemelt kép forrása: Pécs-Baranyai Kereskedelmi- és Iparkamara

hirdetés

Hirdetés