Hetekre elegendő csak a múzeumok pénze

Sürgősen forrásokra van szüksége a Baranya Megyei Múzeumok Igazgatóságának, ugyanis alig egy hónap múlva felélik az intézményegységek azt a keretet, amelyet erre az évre biztosított az állam. Fabényi Júlia igazgató asszony azonban nem készül vészforgatókönyvvel.

hirdetés

Mint az korábban a sajtóban megjelent, bizonytalanná vált a megyei múzeumi rendszer működése, ugyanis a tavalyi megyei forrás negyedét kapta csak meg az ország legnagyobb vidéki közgyűjteményi hálózata az államtól. A rendszer fenntartója ugyanis januártól már nem a megyei önkormányzat, hanem az állam.

Ahogy azt Hargitai János, a fenntartást jelenleg bonyolító Baranya Megyei Kormányhivatal vezetője korábban megerősítette, komoly forráshiány állt elő azzal, hogy a 170 millió forintos, még a megyétől érkezett tavalyi költségvetési támogatás helyett idén csak 45 millió forintot biztosított a rendszer finanszírozására az állam.

A februári negatív híreket követően sem változott ugyanakkor a helyzet, ugyanis – mint azt Fabényi Júlia, az igazgatóság vezetője lapunknak elmondta – semmilyen információt nem kaptak további támogatásokról, vagy a rendszer átszervezéséről. Kijelentette: ahogy eddig is, a múzeumok továbbra is működnek, még akkor is, ha tudják: kiegészítő források nélkül a hónap végére elfogy minden pénzük.

A várható eseményekkel kapcsolatban Fabényi Júlia azt mondta, nem készült vészforgatókönyvvel, így nem tudja, mi lesz, ha a keret kimerül. Az összesen tizenhat állandó kiállítást menedzselő, köztük kilenc pécsi intézményegységet működtető igazgatóság egyetlen telephelyet sem zárna be jó szívvel. Szerinte nem kerülhet lakat olyan híres egységekre, mint a Csontváry, a Zsolnay, a Vasarely, a Martyn Ferenc Múzeum, no meg a kulturális főváros program során felújított Modern Magyar Képtár.

Az igazgató a helyzet abszurditása miatt döntött úgy, hogy nem készít vészforgatókönyvet, ugyanis arra sem lenne elég az állam által biztosított forrás, hogy kiállításokat zárjanak be, ugyanis többek között végkielégítéseket kellene fizetniük.

A műtárgyakat egy esetleges múzeumbezárás után is őrizni kellene ráadásul, s a megyeszerte elszórtan működő egységek miatt pusztán ennek biztosítása is legalább hetvenmillió forintot tenne ki szerinte évente. Hargitai János azt mondja: nyilvánvaló, hogy 45 millió forintból „nemhogy nem lehet működtetni ezt a rendszert, de tervezési szinten rontottak el valamit”. Mint azt korábban a Magyar Hírlapnak nyilatkozta, a kormánymegbízottak már a szaktárcákhoz fordultak, hogy vizsgálják felül a forrás elosztását, gondoskodjanak azok újraszámolásáról. „Elfogadjuk azt a tényt, hogy a hazai múzeumi hálózat fenntartására mintegy 100 milliárd forint áll rendelkezésre, s nem több, az elosztás módja ugyanakkor vitatható” – így a kormánymegbízott.

A közelmúltban L. Simon László, a parlament kulturális és sajtóbizottságának elnöke járt Pécsen, s azt mondta, elkészült az első olyan szakmai anyag, amely megfogalmazza a kormánynak, hogy az érintett múzeumokat, könyvtárakat és levéltárakat ne a megyei kormányhivatalok, hanem közvetlenül a Nemzeti Erőforrás Minisztérium tartsa fenn. Szerinte ezzel garantálható a rendszer stabil működése, a gyűjtemények megmaradása.

Az átszervezés ugyanakkor időigényes feladat, s addig is pluszforrásra lenne szüksége a baranyai hálózatnak; nagy kérdés tehát, hogy a következő hetekben születik-e, s ha igen, milyen döntés a forrásokról.