Kezdetét vette a Pécsi Advent

Több tucat gasztronómiai csemegét és kézműves terméket árusító pavilonnal, a díszkivilágítás bekapcsolásával és polgármesteri, püspöki ünnepi szavakkal nyílt meg az első Pécsi Adventi Művészeti, Kézműves és Mesevásárt pénteken délután.

hirdetés

 

Nézzen képeket a megnyitóról! KLIKK IDE!

Az eseményen több száz fős közönség hallgatta meg Páva Zsolt polgármester, Udvardy György pécsi megyéspüspök, Vujity Tvrtko jószolgálati nagykövet és Weisz Fanni köszöntő szavait.

Vujity Tvrtko, Pécs jószolgálati nagykövete azt mondta, Weisz Fanni személyében azért képviseli Pécset egy fogyatékkal élő személy, hogy a város megmutassa: minden pécsi egyenlő, s ugyanolyan fontos a városnak. Weisz Fanni jelnyelven, tolmács segítségével mondott köszönetet a címért.

Weisz Fanni jelnyelven, tolmács segítségével azt mondta: „Advent van, legszebb ünnepünk közeleg. Advent annyit jelent, eljövetel. Várjuk az Urat, s kívánjuk egymásnak a legjobbakat! Békét, sikereket, örömöt. Én egy boldog várost kívánok mindnyájunknak. Egy olyan Pécset, amelyre büszke felnőtt és gyerek, tanár és diák, kerekesszékes és siket, a pék, a sportoló, a polgármester”. Fanni ezután hallhatóan Áldott Ünnepeket kívánt mindenkinek.

A polgármester azt mondta, az adventi vásár szervezését azért vette hosszú idő után saját kezébe a pécsi önkormányzat, hogy az eddigi eseményeknél többről szóljon az ünnepi készülődés Pécs közterein. Mint fogalmazott, „színvonalas helyi kézműves termékek, gasztronómiai csemegék, nívós programok közül válogathatnak a Pécsre érkezők”.

Az adventi időszak kapcsán Udvardy György megyéspüspök azt mondta: a várakozás heteiben a bennünk lévő jó kiteljesülését is várjuk. Mint mondta, „miközben készítjük a titkot szeretteinknek, elhisszük magunkról, hogy felül tudunk emelkedni mindenfajta kicsinyességen”.

A pécsi önkormányzat idén először szervezett maga adventi vásárt, amely minden elemében és programjában a közös ünneplést, a városiak tartalmas együttlétét hivatott biztosítani. Ezzel Pécs az Európa számos pontján már hagyományosnak számító vásári kavalkádnak verne gyökeret.

Részletek a Pécsi Adventről ITT!

Weisz Fannival készített interjúnkat ITT találja!

Weisz Fannit Pécs Város Arcává választották. Részletek ITT!

A nemzet kenyere program a Pécsi Adventen való folytatásáról ITT olvashat!