Közel 40 milliárd áramlott Baranyába

A Széchenyi Kártya segítségével majdnem negyvenmilliárd forinthoz jutottak hozzá baranyai vállalkozók – derült ki azon a rendezvényen, amelyen jelképesen átadták a 150 ezredik kártyát a helyi cégek képviselőinek.

hirdetés

A megyében a kihelyezett hitelállomány túllépte a 38 milliárd forintos értéket, s Baranyában eddig közel 7 ezer vállalkozó jutott hozzá a Széchenyi Kártyához. Mint az a 150 ezredik Széchenyi Kártya és az első Agrár Széchenyi Kártya átadása alkalmából rendezett pécsi ünnepségen kiderült, a lehetőség nélkül ma a baranyai vállalkozások a jelenleginél rosszabb helyzetben lennének, egy részük el is lehetetlenült volna.

A megyei iparkamara épületében rendezett pécsi ünnepségen részt vett Kiss Endre, a VOSZ Baranya megyei szervezetének elnöke, Kéri István, a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, Félegyházi Éva, a KA-VOSZ Zrt. termékfejlesztési vezetője és Perlusz László, a VOSZ ügyvezető igazgatója.

A jubileumi Széchenyi Kártyát Baranyában a gyógyszer kiskereskedelemmel foglalkozó Komlói Zöldkereszt Gyógyszer Kereskedelmi Bt., az építőanyag-kereskedelemmel foglalkozó Stor Kft., a mérőeszközök értékesítését és szervizelését végző Geoset Kft., a fogadót működtető pécsi Kator Bt. és az egyedi bútorok tervezésével, gyártásával foglalkozó Szabó Bútor Kft. képviselői vehették át.

Az Agrár Széchenyi Kártyát az állattenyésztéssel és növénytermesztéssel foglalkozó Boród-Agro Kft. képviselője vette át.
Mint ismert, Agrár Széchenyi Kártyát az őstermelők, a családi gazdaságok, az erdőgazdálkodással, vadgazdálkodással és halgazdálkodással foglalkozó kis- és középvállalkozások igényelhetnek novembertől. Az egy-, kettő- vagy hároméves lejáratú folyószámlahitel összege minimum 500 ezer forint, felső határa pedig 25 millió forint. A konstrukcióhoz a magyar állam 2 százalék kamattámogatást és kezességvállalási díjtámogatást biztosít.

Az eseményen kiderült: a 2010-ben Széchenyi Kártya Programmá bővült konstrukció elemei (folyószámla, forgóeszköz, beruházási hitel) teljesen egymásra épülnek, és akár egyidejűleg, egyszerre is felhasználhatóak. Lehetőséget teremtenek arra, hogy a vállalkozások különböző finanszírozási céljaik megvalósítására a megfelelő konstrukciót vehessék igénybe. A program elemei összevontan akár 150 millió forint hitelösszeget is elérhetnek.