Meghívták, majd kitették a Gandhiból Morvait

Morvai Krisztina nem tarthatta meg csütörtökön a már korábban leegyeztetett előadását a pécsi Gandhi Gimnáziumban, sőt már az iskola vezetőivel beszélgetett, amikor megkérték, hogy távozzon – mondta el maga az érintett jobbikos politikus egy pécsi fórumon, amelyet a cigány-magyar együttélés problémáival kapcsolatban rendeztek a meszesi Pákolitz István Közösségi Házban. A Gandhi igazgatója szerint az iskolába járó szülők kérték Morvai távozását.

hirdetés

Fotó: Morvaikrisztina.hu

Az európai parlamenti képviselőnő a közel negyven fő részvételével zajló fórumon ismertette az esetet. Mint felidézte, nemrég országjárásba kezdett, s olyan települések, közösségek jelentkezését várta, ahol feszültséggel teli a romák és a többségi társadalom együttélése. Felhívására több mint negyven település jelentkezett. Morvai kiemelte célja az volt, hogy a fórumokon a cigányság képviselői is részt vegyenek, ám –emelte ki –a roma kisebbségi önkormányzat erről hallani sem akartak.

A politikusnő – elevenítette fel – épp emiatt fogadta örömmel a pécsi Gandhi Gimnázium meghívását, ahol többek között az iskola tanulóinak egy rendhagyó történelemórát tartott volna, amelyen a roma diákok – az együttélésből fakadó feszültséggel kapcsolatos – álláspontjára lett volna leginkább kíváncsi. Erre azonban nem kerülhetett sor.

Éppen az intézmény vezetőségével beszélgetett, amikor az iskolatitkár „fontos telefonhoz” hívta a Gandhi igazgatóját, aki visszatérve közölte vele, hogy mégsem tarthatják meg az előre megbeszélt programokat.

– Van egy befolyásos pióca réteg (cigányok és nem cigányok), akik a cigányság nyomorúságából élnek. Ezek szemét szúrja a kisebbség olyan valódi problémáinak felvetése, mint a segélyfüggőség, a lumpen élet fenntartása és a családonkénti hét-nyolc gyerek – fogalmazott hallgatósága előtt Morvai Krisztina. Hozzátette: a tisztességes cigányságnak és a magyarságnak közös problémái vannak.

Országjárása során szerzett tapasztalatairól szólva kiemelte a bűnözést: vidéken a sorozatos lopások miatt sok helyen már a gazdálkodás kerül veszélybe, a garázdaság és a fenyegetések miatt az emberek úgy érzik, jobb, ha ki se mennek az utcára. E jelenségekkel szemben pedig a hatóság nem lép fel megfelelően, hozzátéve: „hiába erősítik meg a rendőrséget, ha az alapvetően jogkövető embereket zaklatják”.

Az Európa parlamenti képviselő a fórum résztvevőit kérte, hogy saját tapasztalataikról beszéljenek: előkerültek a Hősök terei állapotok, a lopások, a keleti városrészben lakó fiatalokat és időseket egyaránt érő szóbeli inzultus, lökdösődés, hangos zene és fenyegetőzés.

Morvai Krisztina kérdésre, hogy mi vezethetett a mostani állapotokhoz, a fórumon résztvevők abban egyetértettek, hogy a rendszerváltás, a bányák, üzemek bezárása döntő fontosságú volt. Többen a romákkal szemben alkalmazott pozitív diszkriminációról beszéltek.

A jobbikos politikus megjegyezte: az országjárás tapasztalatairól könyvet ír, majd a problémák lehetséges megoldásaként említette az „érpataki modellt”. A Szabolcs –Szatmár –Bereg megyei településen – mint mondta – a megfelelő elszántsággal kezelik még a hatszáz forintos cseresznyelopásokat is, a tetteseket kézre kerítik, így a bűnözők látják, hogy nem úszhatják meg felelősségre vonás nélkül.

 

FRISSÍTVE:

A Gandhi igazgatója:  „A szülők kérték Morvai távozását”

A Gandhi Gimnázium igazgatója lapunknak nyilatkozott az esetről. Mint azt Gidáné Orsós Erzsébet elmondta: néhány szülő kérte, hogy ne tartsa meg a történelemórát Morvai Krisztina, s ezt napközben az iskolatitkárnak is jelezték. Ő pedig mérlegelés után úgy döntött, hogy enged a szülőknek, s ezért kérte az Európa parlamenti képviselőt a távozásra, aki ezt tudomásul vette.

Mint mondta, az Európa parlamenti képviselőt egy, az uniót bemutató projektjük keretében hívták meg az iskolába, de ugyanígy tettek más EP-képviselővel is. Így például Göncz Kinga és Járóka Lívia is jelezte nekik, szívesen eljönne Pécsre, sőt akár Brüsszelben is fogadná a diákokat.

Az igazgatónő szerint ugyanis a program keretében mindössze az unióról szerettek volna a  diákoknak ismereteket átadni. Ő egyáltalán nem hitte volna azt, hogy problémát okozhat Morvai  Krisztina jelenléte, szerinte ugyanis mindenki felé nyitottnak kell lenniük, hiszen így folytathatnak igazi párbeszédet a többségi társadalommal az őket érintő rendkívül fontos ügyekről.

Mint mondta, át kell gondolniuk az uniós projekt jövőjét, s kérdés, hogy történtek után másokat is fogadnak majd e program keretében.

Hirdetés