Megújul a PTE honlapja

Hat év telt el az I-Shark portálrendszer üzembe helyezése óta. Nagy lépés volt ez a pécsi egyetem akkori viszonyai között, a frissen elkészült oldalt a megtisztelő „Év Campus honlapja” címmel tüntette ki még ugyanebben az évben az Egyetemi és Főiskolai Sajtó Egyesület. A mi „cápánk” nyugdíjazása előtt már egyre nehézkesebben lavírozott a folyamatosan változó környezetben.

hirdetés

Hat év. Az informatika világában ez hatalmas időtáv. Ez idő alatt a pte.hu is teljesen megváltozott. 2008-as indulásakor inkább a hírportál jelleg dominált, gyakorlatilag önálló szerkesztőségként működött, ami integrálta a központi igazgatás területeit is. Mára azonban a nagyfokú autonómiát élvező egységek – nem mindig átgondoltan – váltak ki a zászlóshajó kötelékéből, amelynek eredményeként portálrendszerünk ma mintegy 180 alportált számlál. Az intézményi szinten jelentkező legkülönfélébb igények kiszolgálására a régi keretek már nem voltak alkalmasak. Mindezek külön-külön, de együttesen is indokolták a változtatás szükségességét informatikai- és arculati téren egyaránt.

A pte.hu tehát az első központi oldal az egyetemen, amely a Drupal alapú portálmotort használja. Ennek a rendszernek a legnagyobb erénye a rugalmasság, kezelhetőség, testreszabhatóság, valamint az a széles háttér támogatottság, amely az intézményi szinten jelentkező igényeket az eddiginél gyorsabban képes kiszolgálni.

Az előző rendszerrel ellentétben a fejlesztés saját erőből történt: informatikai részről az Informatikai Igazgatóság, míg az arculati-tartalmi koncepció kidolgozását a Marketing Osztály végezte.