Mélygarázs: várni kell az építkezésre

Az önkormányzat még tavasszal döntött arról, hogy a Magasház melletti területeken egy magánbefektetővel, az Öresund Kft.-vel közös cég, a Sziget Garázs Kft. megalapításával közel négymilliárdosra becsült beruházás keretében mélygarázsokat hoznak létre. A gazdasági bizottság kedden tárgyalta a korábbi kontraktus módosítását, amely szerint nemzetközi beruházási felügyelőt is bevonnak a projekt előkészítésébe.

hirdetés


A városvezetés elképzelései szerint összességében egy 800 férőhelyes mélygarázst építenének a Megyeri tér, valamint a közelben fekvő Steinmetz tér alatt. Mint azt a gazdasági bizottság ülése után Nagy Csaba alpolgármester közölte, a konstrukció nem ismeretlen tőlünk nyugatra fekvő államokban, közös projektcég szerzi meg a pénzügyi forrásokat, a valósítja meg a beruházást, de az így megvalósuló mélygarázs az önkormányzat tulajdonában marad. A projektcég üzemelteti a garázst huszonöt esztendeig, majd ezen időtartam letelte után ezt a jogot is visszaadja az önkormányzatnak.

Az elgondolás szerint a cégnek ezen időszak alatt kell megtermelnie a befektetésének költségeit, ugyanakkor azt is szeretnék elkerülni, hogy kihasználatlan maradjon az parkírozó. Az alpolgármester szerint éppen ezért kulcsfontosságú a beruházási felügyelő bevonása, hiszen a projektet véleményező és azt minősítő szakértői jóváhagyás után vágnak így majd bele a munkálatokba. E mellett a minapi szerződésmódosítás során egyes projektrészeket – a két tér alatti garázsok megépítését – is szakaszolták.

A számítások szerint egy-egy parkolóhely bekerülési költsége négymillió forint lesz, a megtérüléshez szükség van arra, hogy a szóban forgó városrészben a jelenleginél nagyobb igény legyen gépkocsi beállókra.

A városvezető e kapcsán elmondta, reméli, hamarosan megállapodik a projektcég a Megyeri téren korábban építkező vállalkozóval, s a két évtizede üresen álló Magasház sorsa is rendeződhet. Mint mondta, a jogászok folyamatosan tárgyalnak a felekkel, eddig viszont nem jutottak dűlőre. A projekt akkor működhet jól, hogyha a Magasház is funkciót kap, és mivel a pécsi egyetem a 400 ágyas klinikával szemben, jelenleg parkolóként használt telken tervezi megépíteni a Science Buildinget, így várhatóan még inkább keresett lehet a szellemház melletti mélygarázs.

Nagy Csaba arra a kérdésre: mikor valósulhat meg a több milliárdos beruházás, úgy fogalmazott, hogy bízik abban, hogy 2010 végére eldőlhet, egyáltalán elindul-e – és ha igen, akkor pontosan mikor – a fejlesztés.