Milliós bírságot kapott egy baranyai kutyakereskedő és „beszállítója”

Egy baranyai kutyakereskedőt, valamint egy hozzá kölyköket beszállító Tolna megyei szaporítót ellenőrzött a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Mindkét érintettnél olyan súlyos hiányosságokat tártak fel, melyek miatt együttesen csaknem milliós bírságot szabtak ki.

hirdetés
Uránia Mozi

Az illegális, jogsértő kölyökkutya-kereskedelem elleni hatósági fellépés részeként tartott ellenőrzést a hivatal egy Baranya megyei kutyakereskedőnél, aki főként magyar szaporítóktól beszerzett kölyköket ad el külföldre. A tevékenységhez szükséges engedélyekkel ugyan rendelkezett a kereskedő, viszont az előírt nyomonkövethetőséget biztosító nyilvántartást nem vezette – írja a Nébih honlapján.

Ráadásul a kölyköket egyedi azonosító (mikrochip) és állategészségügyi dokumentáció nélkül, egyszerű adásvételi szerződéssel vásárolta meg. Ezt követően a kisállatokat a szállításig egy külön erre a célra szolgáló építményben („gyűjtőtérben”) helyezte el, a kutyusokat itt látták el mikrochippel, és dokumentációjuk is itt történt.

Még aznap helyszíni ellenőrzést tartottak az egyik beszállító szaporítónál is, ahol szintén súlyos hiányosságokat tapasztaltak az ellenőrök. Bár a Tolna megyei szaporítónál a minimális tartási feltételek kielégítőek voltak, szinte minden más tekintetben hemzsegtek a hibák: a tenyészkutyák többségének nem volt mikrochipje, sem érvényes veszettség elleni védőoltása, a kölykök értékesítése pedig jellemzően egyedi jelölés nélkül, jogszabálysértő módon történt.

A Nébih mindkét esetben hatósági eljárást indított, melynek eredményeként jelentős, összesen csaknem egymillió forint bírság megfizetésére kötelezte a jogsértőket.

Az ellenőrzési akció folytatódik.

További részletek itt olvashatók.

Kiemelt képünk illusztráció.

Hirdetés