Mindent átmosnak Kozármislenyben

Átfogó programba kezdett a Tettye Forrásház Zrt. Kozármislenyben. A gyakori szennyvízdugulások és átemelő meghibásodások miatt a szolgáltató az év végéig átmossa a város nagyobb gyűjtővezetékeit a csatornahálózaton. Hétfőtől szombatig, utcáról utcára járnak a szakemberek egy speciális járművel, összesen 7000 méternyi csövön halad majd át a nagynyomású csatornamosó fej.

hirdetés

A megelőző intézkedés oka, hogy a tervszerű, sűrített karbantartások mellett az elmúlt évben csaknem száz alkalommal hárítottak el szennyvizes hibát a szakemberek a településen. A legtöbb üzemzavart a lefolyóba, majd a szennyvízcsatornába kerülő, nagy mennyiségű szálas anyag, rongy, törlőkendő okozza, amik a központi szennyvízátemelőkig eljutva ráakadnak a szivattyúkra. További probléma, hogy a csapadékot sok helyen jogszabályellenesen a szennyvízhálózatba vezetik; ezt a többlet idegen vizet a nagyobb esők alkalmával nem bírja megfelelő ütemben elvezetni a nem erre a célra tervezett rendszer.

Az utcán végzett tisztítási munkálatok kisebb zajhatással járnak – ennek kapcsán a Tettye Forrásház Zrt. köszöni a lakosság megértését és türelmét.

A szolgáltató emellett felhívja a felhasználók figyelmét, hogy ügyeljenek a házak szennyvízrákötéseinél található aknák állapotára. Egy közelben zajló, nagy nyomással végzett tisztítás során ezeken keresztül is megtalálhatja az utat a többlet levegő, így az aknák egyúttal a túlnyomás kieresztésére is szolgálnak. Egy lelakatolt, lehegesztett, vagy farakással, lommal, virágoskerttel fedett aknafedlap esetén azonban – amivel a szakemberek nem egyszer találkoznak – a levegő rossz irányba, akár az épületen keresztül is távozhat. A túlnyomástól feltörő szennyvíz szerencsére extrém eset, gyakoribb, hogy a WC-kben szörcsögést, bugyborékolást hallanak, csatornaszagot érzenek a lakók, ami a rendszer jellegéből adódóan természetes.

A tisztítás során érintett utcák:

Ady Endre utca, Móra Ferenc utca, Munkácsy Mihály utca, Gárdonyi Géza utca, Csikósvölgy utca, Újtelep utca, Kinizsi utca, Toldi utca, Kossuth Lajos utca, Pécsi utca, Alkotmány tér

TETTYE FORRÁSHÁZ Zrt.