Nagyon várják a betegek a vért Pécsen

Nagyon várják a vért a betegek Pécsen, ha tehetjük, segítsünk a következő napokban, május 25-e és 31-e között véradásunkkal. Mutatjuk, hol tehetjük ezt meg.

hirdetés

Állandó véradási lehetőség:
Pécsi Regionális Vérellátó Központ, Pécs, Pacsirta u. 3.
Telefon: +36 72 215-634 vagy +36 72 211-920

Véradási időpont:
Hétfő–péntek: 9.00–17.00

Külső véradási helyszín:
Kedplasma Plazmacentrum (Király u. 66.) május 29. 13.00–17.00

A pécsi és az országos véradóközpontokban arra kérnek mindenkit, hogy aki egészségesnek érzi magát és nem érintett véradási korlátozással, hogy a következő időszakban vegyen részt vagy az Országos Vérellátó Szolgálat intézeteiben vagy a külső helyszíneken meghirdetett véradó eseményeken.

(Május 20-án, szerdán arról is beszámoltunk, hogy országszerte ötven helyszínen 1201-en mentek el vért adni kedden, szerdán pedig 1200-an.)

Az állandó helyszínek nyitvatartásáról, valamint a külső véradások helyszínéről és időpontjáról az ovsz.hu és a voroskereszt.hu oldalon tájékozódhat.

Arra kérik a véradókat, hogy a folyamatos kis létszám biztosítása érdekében – ahol lehet – éljenek az időpontfoglalás lehetőségével!

Tudta?

Az ABO csoportrendszer alapján négyféle – A, B, AB, 0 – vértípus van. Magyarországon a leggyakoribb vércsoport 44 százalékos aránnyal az A, 32 százalékkal az 0-s, 16 százalékkal a B-s, míg a legkisebb 8 százalékos arányban az AB vércsoport fordul elő. Az Rh-faktort is tekintve, Magyarországon a leggyakoribb vércsoport jelenleg az A RH+-os, míg a legritkább az AB RH- vércsoport.

Téves gondolat, hogy a ritkább vércsoportokra gyakrabban van szükség.

Minden vércsoport ugyanolyan fontos, hiszen a vércsoportok megoszlása a levett vér, illetve a felhasznált vér tekintetében azonos, valamint a magyarországi gyakorlatban az egészségügyi intézmények törekednek a vércsoport-azonos vérátömlesztésre.