Új igazgatók, hitelkeret, tűzoltósági vagyon

A város jövőjét meghatározó komolyabb témákban is dönt a csütörtökön ülésező közgyűlés. A negyven napirendi pont között van a tömegközlekedést, a város hitelkeretét és a közösségellenes magatartási formákat érintő előterjesztés is.

hirdetés

 

Frissítve (14:47)

A közgyűlés befejezte munkáját. A Pécsi Női Kosárlabda Kft.-vel kapcsolatos rendkívüli ülésről önálló anyagban számol be lapunk.

Frissítve (14:37)

Határoztak a nyári gyermekétkeztetés biztosításáról is a képviselők. Nyőgéri Lajos (MSZP) szerint több pénzt kellene fordítani a célra. Moór Eszter, népjóléti bizottsági elnök szerint a pécsi igényeknek megfelelő mennyiségű forrás jut a célokra, így félezer gyermeknek biztosítanak ételt a nyár folyamán. Emellett, mondta Moór Eszter, a gyermektáborokban is biztosítanak forrást a gyermekek étkeztetésére.

 

Frissítve (14:27)

Folytatja munkáját a közgyűlés. A testület döntött a nemzetiségekkel kapcsolatos megállapodások megkötéséről, s értékelte a 2011-es gyermekjóléti és gyermekvédelmi feladatokat is. Döntöttek a képviselők a Lánc utcai rendelőben működő felnőtt háziorvosi ügyelet áthelyezéséről is. Ezt a szolgáltatást az önkormányzat a jövőben az egyetemmel együttműködve a Rákóczi úton látja el. Az ügyeleti szolgálatot biztosító orvosi rendelőt a Sürgősségi Betegfogadóhely fölött egy emelettel helyezik el a következő hónapokban.

Frissítve (13:03)

A közgyűlés 14 óráig szünetet tart. A nap második felére már csak néhány, kevésbé fajsúlyos napirendi pont jutott, ám röviddel az ülés után rendkívüli közgyűlés kezdődik. A téma a Pécs 2010 Női Kosárlabda Kft. és az általa működtetett nagy múltú csapat helyzete, várható sorsa. Az ülés összehívását az MSZP-frakció kezdeményezte. Ez utóbbi ülésen elhangzottakról önálló anyagban számol be a PécsMa.hu a kora esti órákban.

Az államhoz kerülnek a tűzoltósági vagyontárgyak – Frissítve (12:08)

Átadta a város a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságnak, mint az állami tűzoltóság részére a volt pécsi tűzoltóság működtetését és fenntartását szolgáló vagyonát. Minderre azért van szükség, mert ez évtől állami feladat a tűzoltóság működtetése, a lánglovagok mellet pedig azok eszközeit szintén átadja a város az államnak.

Árki Sándor lesz a Tüke Busz vezérigazgatója – Frissítve (11:44)

Árki Sándort választotta a pécsi közösségi közlekedési feladatokat áprilistól ellátó, száz százalékos önkormányzati tulajdonú Tüke Busz Zrt. élére a pécsi közgyűlés. A testület döntése értelmében a pécsi tömegközlekedést idén áprilisig működtető Pécsi Közlekedési Zrt. volt vezérigazgatója folytathatja vezetői munkáját az új, 2011-ben létrehozott társaságnál, a Tüke Busz Zrt.-nél. Az Árki Sándor felé támasztott követelményekről, a buszközlekedés jövőjét érintő kérdésekről önálló cikkben foglalkozunk a későbbiekben.

Hitelkeret: új közbeszerzés – Frissítve (11:08)

Meghívásos közbeszerzést ír ki az önkormányzat a meglévő folyószámla-hitelkeret szerződéseinek meghosszabbítására. A város jelenleg 10 milliárdos folyószámlahitel-szerződéssel rendelkezik, s ehhez társul egy félmilliárdos munkabér-hitelkeret. A szerződések 2012. július 31-én lejárnak, ezért hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárás keretében az OTP-vel folytat tárgyalásokat a lehetőség meghosszabbításáról a városvezetés.

A folyamatos hitelkeretre azért van szükség, mert az önkormányzati saját bevételek és a központi támogatások nem nyújtatnak fedezetet a tervezett havonkénti kiadások teljes összegére. Így minden évben kimerítik, majd az év végén visszapótolják a keretet.

Közösségellenes magatartás – Elnapolva (Frissítve: 10:21)

Egy április 15-én hatályba lépett törvény szerint az önkormányzatok kötelesek hatályon kívül helyezni eddigi szabálysértési rendelkezéseiket, mivel ettől az időponttól fogva kizárólag a törvény által büntetni rendelt, társadalomra veszélyes tevékenység vagy mulasztás minősülhet szabálysértésnek.

A joghézag miatt az önkormányzat meghatározott tiltott, kirívóan közösségellenes magatartásokat, s ezek elkövetőjével szemben közigazgatási pénzbírság kiszabását rendeli majd el egy új rendeletben.

Páva Zsolt polgármester elmondta: a város a korábban szabálysértési bírsággal sújtott tevékenységeket sorolja az új rendeletbe, tehát sok újdonságról nincsen szó. Annyi könnyebbség azonban van, hogy a közterület-felügyelőknek a rendelettel könnyebb dolguk lesz, hiszen nem kell egyidejűleg több jogszabályt figyelembe venniük a bírságok megítélésekor és kiszabásakor, mindössze ezt az összefoglaló dokumentumot.

Új közösségellenes magatartásként bekerül majd a szabályok közé – egyetlen újdonságként, hogy „aki a vízszolgáltatót megakadályozza abban, hogy a mérőóra állapotát és a felhasználó vételezését ellenőrizze, valamint a vízmérőórát leolvassa, továbbá a vízszolgáltatót meggátolja abban, hogy

tartozás esetén a vízszolgáltatást felfüggessze, tiltott, közösségellenes magatartást valósít meg”. Minderre a szabályra azért van szükség, mert más közüzemi szolgáltatóknál, így a távhő-, gáz-, és villanyszolgáltatónál az ágazati törvényekben lehetőség van arra, hogy a felhasználási hely

vonatkozásában a hatóság kikényszerítse az ellenőrzést vagy függessze fel a szolgáltatást. A vízszolgáltatás kapcsán azonban erre nincsen magasabb szintű szabály. A Tettye Forrásház Zrt. tapasztalatai alapján gyakoriak viszont a visszaélésszerű magatartások a tekintetben, emiatt pedig elmaradások keletkeznek, s a rendesen fizetők isszák a kihágások levét.

Egyetértettek az ellenzéki és a városvezető politikusok abban, hogy a rendelet megalkotásakor hatalmas munkát végzett a jogi osztály, s maradt a rendeletben néhány tisztázatlan, vagy érthetetlen szabályozás. Éppen ezért a döntés elnapolása mellett döntöttek. Május 30-ig további egyeztetéseket végez a jogi osztály.

 

Új főigazgató a rendelőknél – Frissítve (9:43)

A közgyűlés zárt ülésen Mácsainé Németh Erzsébetet választotta meg az Egyesített Egészségügyi Intézmények főigazgatójává június elsejétől ötéves időtartamra. Bérét bruttó 600 ezer forintban állapította meg a testület. A szervezet korábbi vezetője, dr. Kovács Ágnes tavaly év végén adta be lemondását; utódja korábban a gazdasági igazgatói feladatokat látta el. Első napirendi pontként a Pécsi Törvényszék tavalyi munkájáról számolt be Wirth Gyula.

Kezdetét vette az ülés

Az ülés elején az Év Rendőre és az Év Tűzoltója kitüntetést adományozta oda a közgyűlés. Az Év Tűzoltójává választották Vakaró András főtörzsőrmestert, az Év Rendőre kitüntető címet pedig Óvári Gábor főtörzszászlós kapta meg a közgyűléstől.