Nem kelt el elsőre az Orfűi Aquapark, lejjebb vitték az árát

Nem is kicsit, 15 százalékkal, 160 millióval. Nagy kérdés, hogy tényleg az ár volt-e az oka annak, hogy sikertelen volt az első árverés vagy valami más.

1 milliárd 86 millió forintért hirdették meg az Elektronikus Aukciós Rendszerben augusztus elején az ebben a szezonban zárva tartó Orfűi Aquaparkot, ami a magyar állam tulajdonában van. A liciteljárás sikertelenül zárult. Lapunk kérdésére a Nemzeti Vagyonkezelő a napokban jelezte, újra meghirdetik az ingatlant, ez augusztus 28-án meg is történt.

Levitték a kikiáltási árat 924 millió 356 ezer forintra, azaz úgy 160 millióval. A licit szeptember 8-án reggel indul és szeptember 10-én zárul, az árverési biztosíték több mint 230 millió forint.

A hazai turizmusban a kormányközeli vállalkozások, azaz a NER jelentős pozíciókat foglaltak el az elmúlt években. Jellemzően két forrásból vásárolnak vagy fejlesztenek: pályázatokon nyert vissza nem térítendő állami támogatásból és / vagy állami és “baráti” kereskedelmi bankok hiteleiből. Az eddig csak a nyári szezonban nyitva tartó Orfűi Aquapark megvásárlása forrásaink szerint csak akkor lenne jó üzlet, ha az, aki megvenné, biztos lehetne benne, hogy a tíz éve átadott, mára felújításra szoruló fürdő és annak környezete fejlesztésére (szálloda, egyéb turisztikai attrakciók) is tud majd forráshoz jutni. Ehhez sok milliárd forintra van szükség, ami manapság általában olyan vállalkozásokhoz jut az ágazatban, amelyek szorosan kötődnek a NER-hez. Utóbbiak felosztják maguk között a piacot, a legritkább esetben versenyeznek egymással. Lehet, hogy ezért nem jelentkezett senki az első licitre, és talán az sem véletlen, hogy olyan feltételezések láttak napvilágot az elmúlt hetekben, hogy NER-közeli befektető vetett szemet az ingatlanra.

 

Hirdetés