Női utakat követve egy élhetőbb régióért

lepjesmaradj_kreativ

hirdetés

Az ideális női életpályához vezető út rögös, az egyéni célok elérése egyedi megoldásokat és sok energiát kíván. Különösen igaz ez a lehetőségek beszűkülésével és fokozott elvándorlással küzdő területeken, mint amilyen hazánkban a Dél-Dunántúl. Ezeknek a kedvezőtlen folyamatoknak a megállítását és visszafordítását tűzte ki céljául az EU öt országában zajló Women projekt hazai kampánya, a Lépj és Maradj – Nők a Dél-Dunántúli régióért kezdeményezés. A kampány praktikus, segítő tartalmak mellett a régió női kulcsszereplőivel készített videóportrékon keresztül mutatja meg a járható utakat és a régiós lehetőségeket.

A Lépj és Maradj! – Nők a Dél-Dunántúli régióért, az európai uniós finanszírozású Women – 4CE506P1 projekt hazai kampánya, amely a Central Europe Programme 2007-2013 között valósult meg. A munkában Magyarországon kívül még Szlovénia, Ausztria, Németország és Lengyelország egy-egy olyan régiója vesz részt, ahol problémát jelent az elvándorlás, különös tekintettel a jól képzett női munkavállalókra.

A hazai régió a KSH adatai szerint 2001 és 2011 között 6%-át veszítette el lakosainak, amely több mint kétszerese az országos, 2,6%-os népességfogyásnak (ennél csak Észak-Magyarországon csökkent drasztikusabban a lakosságszám). Ezen a szomorú tendencián szeretne változtatni az uniós projekt hazai kampánya, amely többek között hasznos munkavállalói és munkakeresési tanácsokat és szakértői írásokat, naprakész munkaerő-piaci trendeket és ajánlatokat oszt meg online felületein.

A kampány része egy régiós videó portrésorozat is, amelyben az élet különböző területein meghatározó pályát befutott hölgyek mesélnek saját útjukról, a régióban megtalálható lehetőségekről, illetve megosztják tanácsaikat a nézőkkel arra vonatkozóan, hogy szerintük mire érdemes figyelni, mit érdemes elkerülni, ha valaki a Dél-Dunántúlon tervez karriert, családot.

A videók mostantól a PecsMa.hu Abszolút videó aloldalának Lépj és Maradj felületén is elérhetővé válnak. Az első kisfilmekben Bélavári Zita, mohácsi ruhatervező mesél a feltörekvő esküvőiparban rejlő lehetőségekről, Gere Andrea és Debreczeni Mónika az alapvetően férfias területnek tartott borászat kapcsán beszélnek az érvényesülés útjáról, valamint a további, mindenki számára elérhető és kiaknázható lehetőségekről.

Megismerkedhetünk egy kaposvári anyuka, pilates edző különleges történetével is, aki saját kisfia veleszületett autizmusával járó nehézségeket legyőzve, saját programot fejlesztett ki gyerekek részére, de azt is megtudhatjuk egy pécsi étteremgyöngyszem történetén keresztül, milyen is az, ha valaki jogász karrierjét felcseréli saját maga és családja álmaira.

A videók az Abszolút videó rovat Lépj és Maradj aloldalán érhetőek el: KLIKK! 

[box title=”A Women are future díj” box_color=”#f5158f”]A projekt az Európai Unió Regionális Fejlesztési Alapjának támogatásával valósul meg. A nemzetközi Women projekt részeként egy a női szakmai teljesítményeket, valamint a nőbarát vállalkozások érdemeit három kategóriában elismerő díjat is életre hívtak az Uniós országok, amelynek hazai, régiós díjátadójára idén március 29-én került sor a pécsi Corso hotelben. Az elismerés nemzetközi győztese Kovács Klaudia Éva lett, aki egy olyan speciális területen ért el kiemelkedő, nemzetközi szinten is inspiráló eredményeket, mint az autista gyermekek mozgásfejlesztése, közösségi integrációjuknak elősegítése (a vele készült beszélgetés megtekinthető a Lépj és Maradj videós aloldalán: KLIKK! 

A „női kulcsszereplő” díj regionális győztese Pohl Marietta lett, aki sokoldalú szakmai és civil tevékenységet végez a régióban (megyei önkormányzatban, regionális civil szervezetekben végzett kimagasló munka a felelősségteljes anyaság mellett). A „nőbarát vállalkozások” kategóriájában a pécsi Jazz Communication Kft. ért el az első helyezést. A felnőttképzési területen működő, nyelviskolát, tréningcéget működtető, fordítással és tolmácsolással foglalkozó cég szinte teljes egészében női munkatársakkal dolgozik, és kiemelt hangsúlyt fektet a női életpályához alkalmazkodó foglalkoztatásra. A legjobb női induló vállalkozás kategóriájának győztese a Rozmaring Fűszerkert lett, további részletek itt olvashatóak: KLIKK! .[/box]