Nyílik a szlovák-magyar határ: egy napra karantén nélkül lehet átjönni

Újabb könnyítés jön a szlovák-magyar határon, miután a szlovák kormány csütörtöktől lehetővé tette, hogy állampolgárai a karanténba vonulás kötelezettsége nélkül utazhassanak a szomszédos országokba – így Magyarországra is – legfeljebb egy napra – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Facebook-oldalán csütörtökön.

Azt írta, mivel így lehetővé válik, hogy a határ mentén élő családok és közösségek tagjai újra találkozhassanak egymással, úgy döntöttek, hogy péntek reggeltől karantén-mentesen engedélyezik a szlovák állampolgárok belépését egy napra Magyarországra.

hirdetés

Emlékeztetett: Magyarországhoz hasonlóan Szlovákia is kifejezetten sikeresen kezelte a koronavírus-járványt, alacsonyan tudta tartani a fertőzöttek számát.

Tekintettel a két ország közötti gazdasági kapcsolatokra, a teherforgalom mellett a munkavégzés céljából ingázóknak már korábban lehetővé tették a határátlépést – idézte fel a külügyminiszter.

A határnyitásokról

Mint megírtuk korábban, szomszédunk, Szlovénia egy hete hirdette ki hivatalosan a járvány végét, elsőként az Európai Unióban.

Május 29-étől feloldják továbbá a korlátozásokat a horvát-magyar határon is, emellett Olaszország is jelezte, hogy június 3-án megnyitja határait az uniós állampolgárok előtt, akiknek karanténba sem kell vonulniuk belépés után.

Görögország ugyancsak bejelentette, hogy hamarabb állítanák helyre az idegenforgalmat a korábban tervezettnél. Az új terv szerint június 15-étől be lehet utazni a görögökhöz azokból az országokból, ahol a járvány korlátozott, július elsejétől pedig helyreáll a légi forgalom nagy része is.

Forrás: MTI

Hirdetés