Orbán Viktor: a korlátozások feloldása még nem lehetséges

A miniszterelnök a Kossuth Rádió pénteki Jó reggelt, Magyarország! című műsorában a vakcinabeszerzésekről, az orosz oltóanyagról, a korlátozások feloldásáról beszélt. Mutatjuk a részleteket.

hirdetés
Uránia Mozi

Mint olvasható a 24.hu összefoglalójában, a csütörtök esti uniós csúccsal kapcsolatban a miniszterelnök elégedetlenségét fejezte ki, szerinte Brüsszel késlekedik a vakcinabeszerzéssel, ha viszont nem az unióból érkezik vakcina, jöjjön máshonnan. „Nem lehet, hogy ezért haljanak meg magyarok” – közölte.

Orbán szerint emellett fel kell gyorsítani a folyamatokat, több vakcinát kell engedélyezni, mivel az jelenti az életet. Ezért szereznének Kínából, vagy épp Oroszországból is oltóanyagot. Utóbbi kapcsán elmondta, Szijjártó Péter külügyminiszter épp Moszkvában tárgyal a vakcinabeszerzésről.

Közben a külügyminiszter bejelentette, Magyarország három ütemben nagy mennyiségű, koronavírus elleni oltóanyagot vásárol Oroszországtól. Sőt, hazánkban engedélyezték a Szputnyik V vészhelyzeti használatát, és az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYI) szakemberei a helyszínen tanulmányozták a szer gyártásának körülményeit.

Az oltási sorrendről is szó esett, Orbán Viktor kifejtette, az egészségügyi dolgozók, majd az idősotthonok lakói után következnek a 60 év feletti krónikus betegek, akik nagyjából 1,5 millióan vannak, ez után jöhetnek a védekezés egyéb szereplői, az operatív törzs tagjai, a rendvédelmi dolgozók, és a kormánytagok, köztük ő is. Ezután kerül sor azokra az idősekre, akiknek nincs krónikus betegségük – írja a 24.hu.

Orbán hangsúlyozta, addig nem tudják feloldani a korlátozásokat, amíg nincs tömeges oltás, és mivel nagyon erős a második hullám, komoly erőket kellett mozgósítani, hogy megfékezzék.

A vakcinaigazolványról is szólt a miniszterelnök, melyről szerinte akkor lehet érdemi vita, ha már legalább egymillió embert beoltottak – olvasható a cikkben.

A rendkívüli jogrend meghosszabbításáról pedig azt közölte – a 24.hu cikke szerint –, hogy két hétre saját hatáskörben meghosszabbíthatják, utána vihetik a parlament elé a kérdést.

A legfrissebb járványügyi adatokról egyébként csütörtökön számolt be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón. Cikkünk ide kattintva olvasható.

Forrás: MTI