Orsós Gyurika: Kilenc rajzlap, egyetlen csoda

Valóban különleges alkotás díszíti mától Pécsett, a Jókai téren az országgyűlési képviselői irodát: Orsós György, vagy ahogy a városban ismerik, Gyurika rajzán a Parlament épülete látható. Az autista alkotó képe mértani pontosságúan hiteles – s éppen ettől megdöbbentő.

Amikor pénteten lekerült a lepel Orsós György alkotásáról a pécsi országgyűlési képviselői iroda központi helyiségében, a jelen levő újságíróknak, az esemény résztvevőinek is leesett az álluk a meglepetéstől. Az autizmussal élő Orsós György, vagy közismerten Gyurika a Parlamentet rajzolta le ceruzával, azonban az alkotás szinte fényképszerűen pontos, minden részlet, árnyalat a helyén van. Ráadásul kilenc hagyományos rajzlapból kellett összeállítani a nagyméretű képet, azonban az illesztések is tökéletesen passzolnak egymáshoz.

Az eseményen Csizi Péter országgyűlési képviselő vázolta a kép születésének hátterét, mint elmondta, Gyurika kereste meg azzal, hogy egyszer szeretné látni a magyar törvényhozás történelmi épületét, de nem egyedül, hanem a barátaival. A pécsi képviselő meg is szervezte mintegy 50 fő számára a látogatást, majd utána Gyurika azt mondta, szeretné valamivel viszonozni ezt a gesztust – így született meg a fantasztikus rajz.

gyurika, peti, hl06
Nem is gondolnánk, hogy kilenc rajzlapból áll az alkotás

– A parlamentről általában a politika jut eszébe az embereknek, Budapesten gyakran csak elsétálnak mellette, pedig egy valóban emelkedett, különleges szépségű műemlék is – fogalmazott pénteken Csizi Péter, amikor Orsós Györggyel közösen leleplezte az alkotást. – Úgy gondolom, ennek a képnek a legméltóbb helye itt, a pécsi országgyűlési képviselői iroda központi helyén van.

Csizi Péter egyébként egy ajándék ceruzakészlettel is meglepte Orsós Gyurikát, hogy, mint mondta, újabb művei születhessenek. Orsós György az alkotásáról elárulta, nemcsak emlékezetből készült, a Tudásközpontban még a műszaki terveket is előkereste. Mint mondta, már újabb tervei is vannak, egy még hatalmasabb parlamenti képet szeretne rajzolni.

Saját magáról gondoskodik
Az autizmussal élő Orsós György nehéz körülmények között nevelkedett, szüleit sohasem ismerte, több intézetet is megjárt. Mára viszont saját magáról gondoskodik, nem intézetben, hanem egy önkormányzati bérlakásban él, ehhez életvezetési tanácsokat kap a szakemberektől. Komoly képzőművészeti tehetsége, zsenialitása már számos alkotásban megmutatkozott, kedvelt témái a pécsi műemlék épületek.

 

  • Mária Rózsáné Hunyadi

    Le a kalappal ! Gyönyörű!