Pécsi virológus: hozzánk is minden bizonnyal megérkezik a negyedik hullám, oltassunk!

Kemenesi Gábor, pécsi virológus Facebook-bejegyzésben írt arról, mi várható a jövőben a koronavírust illetően, miért fontos szerinte kérni a védőoltást. 

hirdetés
Uránia Mozi

A kutató már áprilisban is írt róla, hogy nagy valószínűséggel ősszel jön az újabb hullám. Akkor hangsúlyozta, rendkívül fontos a felkészülés: az óvatosság, a határokon túlnyúló végrehajtói szemléletet és a diagnosztikai, járványügyi, kórházi kapacitások növelése.

Kemenesi Gábor erre a korábbi cikkre utalt mostani posztjában is, emellett pedig újabb lényeges információkat osztott meg.

Úgy fogalmazott: „Anglia már a járvány korai fázisában kiépítette a világ egyik legnagyobb tesztelési, vírusgenomikai és elemzési rendszerét, így valós időben látni, hogy éppen melyik variáns áll az esetszámok növekedésének hátterében – divatos szóval élve Anglia most Európa járványlaborja. Jelenleg az új esetek 90%-át a Delta variáns okozza (Indiai, B.1.617.2). Ezzel együtt születik meg a negyedik járványhullám, amely minden bizonnyal hozzánk is meg fog érkezni.”

Kiemelte, hogy a védettséggel még nem rendelkezők lehetnek a járvány új elszenvedői.

Szerinte a problémát az jelenti, hogy oltás hiányában a betegség súlyos formája, a kórházi kezelés szükségessége is fennállhat ezeknél az embereknél. Ezért a bejegyzésben azt is hangsúlyozta, hogy mindenki oltassa be magát, és a 12-15 éves gyerekeket is.

Hozzátette, az oltottak esetében is előfordulhat megbetegedés, de a tudomány egyelőre nem tud olyan variánsról, és nem is számít olyanra, amely teljes vakcinakikerülést mutatna.

„A helyzet rendkívüli összetett, amely lehetetlenné teszi a biztos állításokat”

– írta a szakember. Emellett Kemenesi Gábor szerint a legokosabb, amit tehetünk, a vakcina felvétele.

A teljes bejegyzés itt olvasható: