Sokat fizetünk mobillal

Csaknem 1,2 millió mobilparkolási tranzakciót hajtottak végre és 123 ezer autópálya- matricát, illetve HU-GO viszonylati jegyet vásároltak a felhasználók a nemzeti mobilfizetési rendszer július 1-jei indulása utáni egy hónapban – közölte az MTI.

hirdetés

A mobilparkolásból származó forgalom (az önkormányzatok és az állam számára megfizetett díjak összege) 506 millió forint volt, míg az autópálya-matrica és a HU-GO viszonylati jegyek értékesítésének forgalma 421 millió forintot tett ki.
Az új rendszer országosan egységes platformon biztosítja a közterületi mobilparkolási szolgáltatást és az autópálya-használati díj mobilfizetését. A rendszerhez az induláskor hat szolgáltató csatlakozott, így az NMF-en kívül a Vodafone, a Telekom, a Telenor, az Evopay, az Mpark és a Barion közreműködésével vehetik igénybe az ügyfelek a szolgáltatást.
A nemzeti mobilfizetési rendszer kiválóan vizsgázott elindulásának első hónapjában, a vásárlási tranzakciókat jelentősebb, az autósok számára kényelmetlenséget okozó fennakadás nélkül tudtuk kiszolgálni – nyilatkozta Veres Mihály, a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. vezérigazgatója a közlemény szerint.

A vezérigazgató hozzátette: az állami koordinációval és piaci szereplőkkel megvalósított rendszer eredményeként Magyarországon kínálati piac valósult meg a mobilparkolás területén, a felhasználók összesen hét szolgáltató közül választhatják ki mobilparkolási szolgáltatójukat, egyúttal az egységes rendszernek köszönhetően átláthatóvá vált az önkormányzatok számára a mobilparkolásból származó bevétel is.