Százmilliós fejlesztések a gyermekklinikán

A Pécsi Tudományegyetem gyermekklinikáján és szülészeti klinikáján megvalósuló PIC-projekt (az úgynevezett perinatális intenzív centrum) a kora- és újszülöttek, valamint az intenzív osztályon fekvő csecsemők ellátását célozza, melynek eszközfejlesztésére 420 milliós beruházást hajtanak végre.
Az Édesanyák úti szülészeti klinikán és a József Attila úti gyermekklinikán másfél évtizedes gépparkot cserélhetnek le hamarosan, új inkubátorok, lélegeztető gépek, monitorok, speciális diagnosztikai eszközök, tubusok érkeznek.
Trischler Bernadett, a PTE multiprojekt-vezetője szerint az intenzív ápolásra, vagy sebészeti beavatkozásra szoruló kis betegek ellátását segíti a fejlesztés. Az universitas 135 új berendezést telepít a klinikákra, s mind a két telephelyen egységes informatikai rendszerbe kapcsolják azokat.

hirdetés

Ezzel egy központi monitoron követhetik nyomon a baba állapotát, s a beérkező adatokat rögzíteni tudják, a rendszert pedig csatlakoztatják a klinikai központ informatikai hálózatához, így az adatvédelmi szabályok betartásával az egyetemen zajló kutatásokhoz is hozzájárulhatnak.

A projektvezető szerint annak érdekében, hogy ez jól is működjön, energetikai fejlesztésre is szükség van, hiszen a jelenlegi villamos rendszer nem bírja el a gépparkot. Trischler Bernadett szerint 400-500 grammos apróságokról van szó, így számukra rendkívül fontos, hogy milyen körülmények között látják el őket, s a legmodernebb lélegeztető gépek beszerzése azért kulcsfontosságú, mert a koraszülött babáknak rendkívül fejletlen a tüdejük, az elsődleges halálokok pedig ide vezethetőek vissza.

A program egy évig tart, ám közel egy évtizedre elegendő ez a megújulás, ugyanakkor az eszközök, az infrastruktúra színvonalának fenntartása továbbra is cél.