Több száz templom van bajban

Lepergő festék, málladozó vakolat, nem működő toronyóra. Egyre lehangolóbb képet nyújt a pécsi Ferencesek temploma, amely hosszú ideje vár már a renoválásra, ám mindeddig nem tudtak rá sort keríteni. Pénz ugyanis nincs az állagmegóvásra.

hirdetés

Az Assisi Szent Ferenc plébániatemplom (a pécsiek körében ismertebb nevén: Barátok temploma) a Ferencesek utcája bejáratában tekintélyt parancsolóan magasodott mindig is megépítése, a XVIII. század közepe óta. A többször felújított épülethez azonban szemmel láthatóan jó ideje nem nyúltak hozzá.

A pécsieket és az ide érkező turistákat így ma lehangoló látvány fogadja: a toronyóra jó ideje működésképtelen, az egykor vakítóan fehér falakról pereg le a festék, rosszabb esetben a vakolat is, itt-ott pedig már meglazultak a stukkók is.

A problémával tisztában van a kezelő Pécsi Egyházmegye is. Mint azt Kóbor Miklós főépítész elmondta, tudják, hogy rendbe kellene tenni az impozáns, barokk stílusban épült templomot, ám mindeddig nem sikerült forrást találni a beruházásra, így a szépészeti beavatkozások váratnak magukra.

Nem ez az egyetlen épület azonban, amely sürgős segítségre szorulna, mondja, hiszen a székesegyház délkeleti tornya is lassan évtizede várja a restaurátorokat. Ez az egyetlen torony ugyanis, amelyet nem érintett a felújítás. Állami támogatás híján ugyanis az egyházmegye saját költségen nem mert belevágni az időjárás viszontagságaira kényes torony renoválásába.

Kóbor Miklós elmondta azt is, hogy a Pécsi Egyházmegyében álló négyszáz templom háromnegyede minimum külső felújításra szorul, de több tucat statikailag is problémás állapotban van.

Mint ismert, négy évvel ezelőtt egyik napról a másikra kártyavárként omlott össze a belvárdgyulai plébániatemplom. Ennek ellenére életveszélyes épületről nem tudni, a templomok állapotát folyamatosan monitorozzák. Előfordult már, hogy a főépítész bezárattatott plébániákat.