Új birtokosa van a Zsolnaynak

A nyári szünet előtti utolsó ülését tartotta Pécs közgyűlése a héten. Az ülés kezdetén Páva Zsolt átadta a polgármesteri ösztöndíjakat 11 fiatalnak. A napirend előtti felszólalásokat követően, többek között a Tettye forgalmi rendjéről, valamint a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. befektetői pályázatáról is szavaztak. A képviselők újra elővették a NATO-radar telepítésének kérdését is.

hirdetés

Radar

A napirend előtti felszólalások sorát Meixner András (MSZP) kezdte, aki a radartelepítésről szólt és elmondta, hogy az MSZP nem támogatja semmilyen baranyai helyszínen a radar megépítését. A minap a sajtóban lehetséges helyszínként megnevezett, Hosszúhetény melletti Hármashegyet elvetendőnek tartják, mert a sugárnyaláb érinti Pécs keleti részét, s ugyanazokkal a problémákkal kell szembenézniük a pécsieknek, mint korábban a tubesi tervekkel kapcsolatban.

Páva Zsolt (Fidesz-KDNP) polgármester reagálásában hangsúlyozta: sikerült elérni, hogy a Tubesen ne épüljön lokátor. A téma indulatoktól sem mentes, személyeskedő vitát váltott ki, melyben a fideszes és az MSZP-s képviselők egymást vádolták a Tubes-ügy miatt.

Forrásház

Az MSZP városházi frakciójának vezetője, Tóth Bertalan szóvá tette, hogy a Tettye Forrásház Zrt. tíz Pécs környéki faluban korlátozni kívánja a vízszolgáltatást, mert a Pécsi Vízmű Zrt. a lakosok által befizetett összeget nem utalja tovább a Forrásháznak. A tíz község polgármestere emiatt a közelmúltban nyílt levelet tett közzé a sajtóban, erre azonban nem kaptak választ – emelte ki.

Nagy Csaba fideszes alpolgármester megjegyezte: a szolgáltatást végző Tettye Forrásháznak tavaly október óta kiadást jelent mindez, ennek ellenére az alpolgármester azt kérte a Forrásház vezérigazgatójától: ne érvényesítse a vízkorlátozást a lakossággal szemben, a helyzetet és a tulajdoni vitát is meg kell oldani.

Költségvetés

A közgyűlés ezt követően zárt ülésen döntött a város napján adományozandó kitüntetésekről. A nyilvános ülés első napirendi pontjaként az önkormányzat 2010. évi költségvetésének módosítását és egységes szerkezetbe foglalását tárgyalta meg a közgyűlés.

A pénzügyi bizottság állásfoglalása szerint kockázatos, ha az ingatlanértékesítések nem érik el a költségvetés szempontjából kívánatosnak tartott mértéket. Az Összefogás Pécsért Egyesület frakcióvezetője, Kővári János szóvá tette, hogy a Grupo Milton számára 2008-ban értékesített ingatlancsomag ugyan anyagilag meghozta a várt eredményt, de a város hosszú távú érdekeit nem szolgálta, hiszen a megvásárolt ingatlanokkal „a spanyol vevő nem csinált semmit”, a jövőben megfontoltabban kell a hasonló értékesítéseket végrehajtani.

Zsolnay

A közgyűlés döntött új utcanevekről, s terek ezentúl használatos elnevezéseiről. Mindezek mellett elfogadták a Pécsi Kulturális Központ magasabb vezetői feladatainak ellátására kiírandó pályázatot. A képviselők az EKF-programban megújult Tettye új forgalmi rendjéről is döntöttek, miután közel 150 kérdőívet küldtek ki a lakosoknak. A nap egyik legfontosabb napirendjét este hét órakor tárgyalta meg a testület.

A Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. befektetői pályázatának elbírálásáról szintén indulatos vita alakult ki. A képviselők számára készült előterjesztés szerint a manufaktúra 49 százalékát értékesítik a budapesti Csörsz utcában bejegyzett Manufaktúra-Befektető Kft. (a kft. Jászai Gellért, az SCD Group Zrt. elnökének és többségi tulajdonosának érdekeltsége)  számára 230 millió forintért – a visszavásárlás jogát fenntartva. Az ügylet második elemeként 500 millió forintos tőkejuttatást hajt végre a befektető, mindezt 2011 márciusig teszi meg a városvezetés, azonban több biztosítékot is beépített a konstrukcióba. A felhívásra egyetlen érvényes ajánlat érkezett.

Páva Zsolt az előterjesztés kapcsán arra hívta fel a figyelmet, hogy a vállalat kritikus helyzetben van, s csak azért tudott életben maradni, mert elsősorban a Zsolnay Kulturális Negyed kialakításával komoly megrendelésekhez jutott. Nem csupán egy vállalatról van szó, megszűnése morális veszteség lenne Pécs számára, s ezúttal a befektető egy komoly háttérrel rendelkező cég, s nem a máltai strandra bejegyzett off shore vállalkozás.

A szocialista frakció vezetője, Tóth Bertalan azonban az ajánlattal kapcsolatban több kifogást is megemlített, mondván, az anyagról a Pécs Holding Zrt. igazgatótanácsának véleményét is kellene kérni, részletesen körbe kellene járni a kérdést a döntés előtt. A dokumentum tartalmi elemeiről szólva pedig megjegyezte: abban nem esik szó a Zsolnay-gyár meglévő hitelállományának kezeléséről, illetve a tervezett tőkejuttatás mikéntjét is részletezni kell. Az ellenzéki politikus amiatt is kifogást emelt, hogy az ajánlat szerint biankót adhatnak a befektető kezébe azzal, hogy kétmilliárdos tőkeemelés végrehajtásával többségi tulajdont szerezhet a manufaktúrában.

A gazdasági bizottság MSZP-s elnöke, Schmidt József és a bizottság fideszes tagja, Majdik Miklós is a további megfontolás mellett érvelt, ám Nagy Csaba alpolgármester úgy vélekedett, hogy ugyan nem ez a lehető legjobb ajánlat, ám a jelenlegi helyzetben elfogadható, s immár „az a kérdés, hogy mi történik abban az esetben, ha a befektető kétmilliárdot áldoz a részvénytársaságra”.

A testület többsége végül elfogadta az vételi ajánlatot. A testület ezt követően több, kisebb fajsúlyú napirend elfogadása után, este negyed kilenc órakor fejezte be a nyári szünet előtti utolsó kérdést.