Új látogatóközpont épül a Dombay-tónál

A Pécsvárad mellett található kis tónál hamarosan elkészül az a vadonatúj látogatóközpont, ahol a környék látnivalóit és a hozzájuk kapcsolódó mondákat, érdekességeket ismerhetik meg a betérők – tájékoztatta lapunkat a Baranya Megyei Önkormányzat.

hirdetés
Uránia Mozi

Az építkezés egy fontos európai uniós projekt része. Ennek keretében Pécsvárad és a megye önkormányzata alkotta konzorcium 162,9 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert idegenforgalmi beruházásokra.

A projekt legfontosabb elemei az épülő látogatóközpont és a nemrég átadott új kilátó a Zengőn, melyről korábban mi is írtunk.

Tavaly a top 10 magyarországi kilátó közé választották a 22 méter magas építményt!
Érdekességek a mecseki növényritkaságokról
Az egyedi éghajlatú Kelet-Mecsek számos védett növényritkaságnak ad otthont, melyekről bizonyára az új látogatóközpontban is sok érdekességet olvashatunk majd. Addig is érdemes tudni, hogy bár a Zengőt és környékét a bánáti bazsarózsa tette országszerte ismertté, az itteni erdők mélye több más, figyelemreméltó növényfajt rejt, amelyekkel érdemes megismerkedni. Ilyen például a csodás ibolyaszínű virágú kék atracél, a szennyes ínfű, mely nevét a fehér színű virágait behálózó, lilás színű csíkokról kapta, de a havasi tisztesfű is megtalálható a Mecsekben, ami egyébként – ahogyan a neve is utal rá – az Alpok és a Kárpátok magasabb hegyeiben honos.