Vércsék a Magasháznál – olvasói fotók

Egyik olvasónk figyelt fel arra, hogy a Magasház környéke vércséktől hangos. Egyikükről szemfülesen fotót is készített, amit ezúton is köszönünk neki.

hirdetés

Néhány napja számoltunk be arról, hogy rekordszámú kék vércse vonul idén ősszel a Kárpát-medencében és Magyarországon: több mint 11 ezer kék vércsét számoltak össze a megfigyelt területeken.

Vércse1 (1)

A fészekaljuk felneveléséhez szükséges rövid költési időszak és a fiókák kirepülése után az öreg madaraknak szeptembertől egy hónapjuk van arra, hogy megfelelő kondícióba kerüljenek és befejezzék a vedlést, míg a fiataloknak a vadászat és a kitartó repülés képességét kell elsajátítaniuk a Dél-Afrikáig tartó nyolcezer kilométeres vonuláshoz – olvasható a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület közleményében.

Vércse1 (4)

A felkészülés hetei alatt a kék vércsék csapatosan vadásznak a bőséges zsákmányt kínáló tarlókon és együtt is éjszakáznak egy-egy facsoportban. A legjobb, gyakran évtizedek óta használt helyeken akár több ezer madár is összegyűlhet. Az idei ősz a faj vonulási viselkedésének eddig nem ismert részleteibe kínálhat betekintést. A hazai költőállomány egyedei mellett – három jelölt madár – műholdas jeladó került egy olaszországi és három kazahsztáni madárra is, és a jelöléseknek még nincs vége.