Vizet osztanak az állomásokon

A hőségben folyamatosan mérik a vasúti sínek hőmérsékletét, szükség esetén fokozott pályafelügyeletet vezetnek be, az utasoknak pedig péntektől ismét ásványvizet osztanak – tudatta közleményben a MÁV-Start pénteken az MTI-vel.

hirdetés

A vasúttársaság a főbb budapesti pályaudvarokon és tizenkét nagyobb vidéki állomáson vizet oszt. Elsőként Budapesten a Keleti, a Nyugati és a Déli pályaudvaron lehet átvenni az ingyenes literes ásványvizet, később a miskolci, a szegedi, a békéscsabai, a celldömölki, a zalaegerszegi, győri, a veszprémi, a debreceni, a pécsi, a szolnoki, a nagykanizsai és a nyíregyházi állomásokon is. A vízosztás a rendkívüli hőség végéig tart.

A vasúttársaság emellett arra kéri az utasokat, hogy elegendő mennyiségű ivóvízzel vagy folyadékkal induljanak el.

A járművek karbantartásánál különös figyelmet fordítanak a vasúti kocsik légkondicionáló és légjavító berendezéseire – áll a közleményben.

Folyamatosan ellenőrzik a vasúti pályákon a kritikus sínhőmérsékleti pontokat, ha ez eléri vagy meghaladja a 45 fokot, fokozott pályafelügyeletet vezetnek be. Ötven és hatvan fok közötti sínhőmérsékletnél a pálya deformálódhat, ekkor a vasúttársaság sebességkorlátozást vezet be. A nagy meleg hatására felsővezeték-szakadás, áramszedőtörés is előfordulhat, a karbantartók ezért felkészültek az esetleges hibák kijavítására.